Martin Pařízek – Tchaj-ťi čchűan pro zdraví ve vysokém věku

V tchaj-ťi je funkčně použito tradiční čínské medicíny, hlubokého dýchání, taoistického pricipu proměny dvou sil jin a jang, bojového umění a koordinovaného vědomého rehabilitačního pohybu. Tchaj-ťi je v podstatě kompletní systém čchi-kungového cvičení pro prevenci lidského zdraví vhodný pro všechny věkové kategorie. Martin Pařízek.

Celý článek

Martin Pařízek – Tchaj-ťi, čchi-kung, meditace uměním přítomnosti

Tchaj-ťi je vhodný druh pohybu (cvičení) pro lidi, co se cítí vyčerpaně. V tchaj-ťi jde o dýchání a sbírání energie z přesně daných pohybů. Cvičení často probíhá venku, v parku, kde se díky čerstvému vzduchu dodá tělu a duši ještě více energie. Tchaj-ťi je vhodné i pro seniory, jelikož pohyby nejsou rychlé ani nijak na ohebnost či fyzickou vytrvalost náročné.

Celý článek

Setkání s vlastní myslí a tělem…

Martin Pařízek představuje… Taiji, Taijiquan, Tchaj-ťi čchűan, Tai chi, Tajči stylu Chen je několik set let staré bojové umění, které kombinuje přesné pohyby těla s hlubokým dýcháním a pohybem životní energie qi (čchi) v těle. Taiji (Taijiquan, Tai chi, Tajči) je účinnou sebeobranou, ale v dnešní době je na celém světě oblíbené především jako relaxační a zdravotní cvičení.

Celý článek

Martin Pařízek – Správné uvolnění při cvičení

Martin Pařízek. Každý všední den je pro člověka stresující, už jen soužitím a bytím po boku lidí, kteří mají rozličné touhy, vůle, které se s našimi představami nikdy úplně neshodují. Celodenní sprint nás zanáší velehorami myšlenek, přání a vizemi, které však nejsou skutečné, jedná se převážně o projekce mysli, která při setkání s realitou dostává sinusoidní charakter nálad a pocitů uvnitř nás samých.

Celý článek

Začínáme… tchaj-ťi čchűan

Cvičební systém tchaj-ťi čchűan styl Čchen je natolik obsáhlý a složitý, že jeho přínosy, často nepostřehnutelné a téměř neviditelné, mají pro člověka dalekosáhlé účinky a hluboké benefity. Pokud se dotknu historie, tak jen proto, aby měl čtenář, co nejširší povědomí a ucelenější obraz.

Celý článek

Martin Pařízek – Ve středu mysli a těla

Tato relaxace podporuje statickou práci podpůrných systémů hlubokého svalového systému páteře. Správné uvolnění přestává blokovat hluboké dýchání a vnitřní chod těla. Tato relaxace uvolňuje napětí z horních končetin, krku, zad, hrudníku, slabin a kolen. Váha těla je snášena skrz stavbu celé kostry jediným těžištěm přímo do chodidel.

Celý článek
Stránka 1 z 6612345102030