Martin Pařízek – Myšlenka, pas a pohyb Tchaj-ťi čchűan

Pro zvládnutí praxe tchaj-ťi je nutné vypracovat a naučit své tělo alternativní pohybový rámec. Tj. pohybový systém složený z pevně ovládaného a stabilního středu těla, vysvětluje učitel Martin Pařízek.

Celý článek

Martin Pařízek – Uvolnění v Tchaj ťi čchűan

Taijiquan a je nezbytné k dosažení maximálních zdravotních účinků i bojových dovedností. Důležitým cílem cvičení navíjení hedvábného vlákna je otevřít a uvolnit hlavní klouby a spoje v těle (krk, ramena, lokty, zápěstí, hruď, břicho, pas, kua, kyčle, kolena a kotníky).

Celý článek

Martin Pařízek – Umění tchaj-ťi čchűan

Celý článek

Martin Pařízek – Proč se léčit pomocí cvičení tchaj-ťi

Martin Pařízek připomíná: Největším nepřítelem je vždy naše vlastní mysl a tělo. Sjednotit se, očistit, ucelit a vnímat. Sebeovládání omezuje přemrštěnost tužeb a posiluje vůli, shromažďuje energii a plnohodnotně vyživuje houževnatost jedince.

Celý článek

Wang Xian odešel…

Wang Xian patří k 19. generaci mistrů Chen Taijiquan. Wang Xian je jedniím ze čtyř tygrů z Chenjiagou (Chen Xiaowang, Chen Zhenglei, Zhu Tiancai a Wang Xian). Wang Xian na rozdíl od mistrů, kteří cestují po světě a šíří slávu rodiny Chen v podobě Chen Taijiquan, zůstával v rodné domovině a svědomitě držel tradici pro budoucí potomky rodiny. Wang Xian byl pronásledován za kulturní revoluce a bylo mu zakazováno cvičit i učit Tchaj-ťi. Wang Xian a jeho taiji bylo měkké, volné, spirálovité jako vrabec pronásledující brouky v trávě, avšak fajin byl rychlý, dobře zakořeněný

Celý článek

Rok dřevěného draka 2024

V roce 2024 nás čeká rok zeleného dřevěného draka. Drak je značně inteligentní, bystrý i v perspektivním uvažování, houževnatý a velkorysý. „Drak také symbolizuje nejvyšší harmonii a vyváženost.“, dodává trenér tchaj-ťi čchűan stylu Čchen Martin Pařízek.

Celý článek
Stránka 1 z 6912345102030