Zímní trénink tchaj-ťi čchűan Čchen (Taijiquan Chen)

Zímní trénink tchaj-ťi čchűan Čchen (Taijiquan Chen)

Zimní období nepatří mezi nejsnazší období k venkovnímu tréninku tchaj-ťi čchűan Čchen (Taijiquan Chen). Pokud tedy nemáme k dispozici tělocvičnu nebo více místa doma. Musíme ven. Chladný vzduch nás určitě ráno probudí a večer otřese, avšak nějak se tedy přizpůsobit musíme. Právě namrzlý povrch nás může mnohému přiučit. Pokud by vždy podmínky byly ideální mnoho bychom se toho asi nikdy nenaučili.

lektor tchaj-ťi Martin Pařízek

Na ledu je jediné pravidlo. Pokud váha nejde kolmo k povrchu – vezeme se. Podstatou smeknutí se je našlápnutí z úhlu a nevynesení váhy těla do noh kolmo k podloží. A nyní v zimě máme šanci své přenášení váhy a různé kroky naplno vyzkoušet. Ledabylé provedení bude ihned odměněno. :) Možná neuklouzneme ani o milimetr. Jestli skončíme lyžařským způsobem, popojdeme si klidně zpátky. Akrobatická forma minimálně rozesměje sousedy a kolemjdoucí. Tak jak je to s naší osou a spouštěním váhy???

Tchaj-ťi trénink v zimě

Samozřejmě si plochu ke cvičení vymeteme nebo si zkusíme najít očištěnou plochu. Ale zacvičit si ve sněhu nebo na ledu pro nás určitě bude nezapomenutelná zkušenost. Opatrně. Cvičme pomaleji, s rozvahou a správně snesenou váhou. Pravdě zdar.