Zdravotní přínos cvičení tchaj-ťi čchüan

Zdravotní přínos cvičení tchaj-ťi čchüan

 

Cvičení tchaj-ťi čchüan má pro lidské tělo velmi kladný zdravotní přínos. Tchaj-ťi čchüan zlepšuje náladu a přispívá k dobré fyzické kondici. Pravidelné cvičení pomáhá lepšímu mozkovému okysličení a zlepšuje kognitivní schopnosti. Tchaj-ťi čchüan navozuje lepší náladu a optimističtější pohled na svět, zpomaluje stárnutí a zvyšuje pohybovou koordinaci a nezávislost.

Tchaj-ťi (často také Taiji, Taichi, Tajči) podporuje a posiluje imunitní systém, snižuje stres a výskyt některých druhů rakoviny, prsu, tlustého střeva atd. Cvičení tchaj-ťi čchüan pomáhají přirozeně redukovat hmotnost, působí také preventivně proti obezitě, hypertenzi a cukrovce (Diabetes Mellitus). Tchaj-ťi ulevuje od bolesti zad, posiluje svaly, šlachy a zpevňuje kosti. Zjemňuje dopady artrózy a působí jako prevence proti osteoporóze a zraněním plotének, páteře a kloubů. Tchaj-ťi čchüan zlepšuje celkovou koordinaci pohybu, orientaci v prostoru a držení rovnováhy. Rovněž pravidelné cvičení tchaj-ťi čchüan zlepšuje kardiovaskulární kapacitu, zvyšuje okysličování tělesných tkání, zklidňuje tlak a preventivně zabraňuje vzniku ischemických chorob.

Nejdůležitější při cvičení tchaj-ťi čchüan je pravidelnost a klidný postup. Při tchaj-ťi se nemá spěchat. Neznamená to, že nejsou možné rychlé pokroky, ale musí se dodržet jisté podmínky. Důležitá je správná technika, klidné, plné a plynulé dýchání, koncentrace na celostní pohyb a relaxaci. Tchaj-ťi čchüan je jedním z nejúčinnějších dostupných prostředků ke zvládání napětí. V Číně je tchaj-ťi rovněž využíváno k předcházení a léčbě nemocí. Tchaj-ťi, celým názvem tchaj-ťi čchüan (čínsky: 太極拳; pinyin: tàijíquán) je velmi levným a užitečným pomocníkem proti překotnosti a tlaku dnešní doby.