Vlastní cestou – Martin Pařízek

Vlastní cestou – Martin Pařízek

Při koncentrovaném cvičení taiji chen dochází ke splynutí mysli a těla, z čehož plyne harmonizace myšlenek, jednání, pocitů a pohybů. Taiji odstraňuje bolesti, migrénu, studené končetiny, nervozitu a stres, obnovuje průtok zablokované energie v těle a pročišťuje lymfatické cesty, harmonizuje energii v těle, která udržuje imunitu a lidské zdraví, zklidňuje mysl, čistí hlavu, navozuje příjemnou náladu, klid a radost, zlepšuje kvalitu aktivního odpočinku i spánku. Pomalé, kruhové, lehké a plynulé pohyby v Taijiquan Chen podporují tok lymfy, oběh krve v žilách a proudění životní energie, vitální energie qi (čchi) v energetických drahách – meridiánech. Uvolněné koncentrované vnitřní pohyby Taiji (Taijiquan, Tai chi, Tajči) generují energii čchi v kloubech a šlachách. Taoisté považují klouby za energetické brány nebo centra, ve kterých se produkuje a shromažďuje esence energie čchi. Během cvičení Chen Taiji (Čchen Tchaj-ťi) se klouby otevírají, energie čchi se dostává do kostí. Rozvíjení energie navíjením hedvábného vlákna je jednou z hlavních tréninkových metod Taijiquan a je nezbytné k dosažení maximálních zdravotních účinků i bojových dovedností. Důležitým cílem cvičení navíjení hedvábného vlákna je otevřít a uvolnit hlavní klouby a spoje v těle (krk, ramena, lokty, zápěstí, hruď, břicho, pas, kua, kyčle, kolena a kotníky).

Autor je známý jako herec, akrobat, stepař, textař, scénárista, instruktor tchaj-ťi, dřevorubec, animátor, hlavní pódiový technik, stage manager.

Narodil se roku 1980 v Jilemnici. Vyrůstal v Podkrkonoší, a tak není divu, že mu přirozenost přírody přirostla hluboce k srdci. Během dospívání názorově inklinoval k taoismu a budhismu. Po dokončení Gymnázia v Nové Pace roku 1999 začal studovat herectví na Vyšší odborné škole herecké v Praze. Několik let hrál a hostoval na různých divadelních scénách. Pouze divadlu se však díky své renesanční povaze nedokázal naplno věnovat a tak začal vyhledávat nové výzvy.

Zájem o přirozenost převládl a roku 2003 se zúčastnil na doporučení Feng-Jűn Song Vojtové semináře pořádaného jejím manželem Vítem Vojtou s čínským mistrem a patriarchou tchaj-ťi Čchen Siao-wangem (Chen Xiaowang). A tak se začal kromě psaní poezie, veřejných vystoupení divadelních, akrobatických, stepařských a produkčně-technického zajišťování kulturních akcí vážně věnovat umění tchaj-ťi čchűan, styl Čchen (Taijiquan Chen).

Chen Yiqiang analyzuje historické sestavy stylu Chen a jejich alternativní techniky.

Vít Vojta, Mistr Chen Ziqiang, Martin Pařízek

V letech 2008 – 2012 pracoval jako obchodník a intenzivně cestovat po světě, několikrát navštívil Čínu. Od roku 2013 vede Stage – management ve firmě ZL Production s.r.o., kde pečuje o kulturní a hudební projekty v České republice i v Evropě.

V roce 2018 založil hipster-rockovou kapelu Daddy O a je jejím frontmanem. Daddy O brázdí republiku se svojí hipsterskou show, která je charakterizována syrovým zvukem, kytarovými riffy a písněmi bez zpívaných refrénů.

V roce 2020 mu byla vydána 1. Sbírka milostné poezie s názvem Vůně ženy, čímž debutoval mezi českými básníky současnosti. V roce 2022 k Vůni ženy přidal 2. Sbírka milostné poezie s názvem Propasti.

V současnosti nadále píše básně, textuje písně, tvoří a neúnavně cvičí. Pokouší se předávat vhled a získané dovednosti tchaj-ťi čchűan dál. Přednáší o daru přítomnosti, celistvosti, přirozenosti, přežití a udržení klidu v extrémních a krizových podmínkách, o vůli šťastně žít a obraně proti civilizačním chorobám.

Martin Pařízek při cvičení tchaj-ťi čchűan

Martin Pařízek – tchaj-ťi čchűan s mečem

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Vlastní cestou – Martin Pařízek - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Taiji Chen Style Nová Paka  (článek Vlastní cestou – Martin Pařízek) […]