TČM – Akupunktura

TČM – Akupunktura

Akupunktura je druh tradiční čínské medicíny starý přes tisíc let. Podstatou tradiční čínské medicíny je práce s životní energií „qi“ (cchi, či, čchi). Energie qi proudí po těle v energetických drahách – meridiánech. Akupunktura ulevuje od bolesti. Akupunktura vyvolává větší tvorbu bílích krvinek, snižuje cholesterol a reguluje cukry v těle. Jako ukazatel problému se zdravím slouží i tep, povrch jazyka, držení těla, barva kůže. Akupunktura může být prováděna i zahříváním jehel – moxováním.

Akupunktura trvá od 15 – 60 minut. Jehly lékař zapichuje a vrtí bezbolestně. Každý poledník odpovídá jednomu ogánu. Správné proudění životní enrgie qi po těle udržuje zdraví. Energie qi udržuje rovnováhu mezi jin a jang. Jin a Jang jsou dvě síly, dva protiklady, které se doplňují. Nedostatek, přemíra nebo blokování qi vede k nerovnováze a nemoci.

Akupunktura se provádí pomocí jehel, které lékař zapichuje do určených bodů podél poledníků na těle, které jsou zejména blízko povrchu kůže. Nejranější písemná zmínka o užití akupunktury je přes 2000 let stará. Účinky akupunktury jsou složité. Dodnes není jasné, jak je možné, že tato neinvazivní léčba funguje. Vědci zjistili, že zapichování jehel do bodů na těle a práce s qi (třeba formou cvičení – qi qong, taiji) může ovlivňovat celé tělo i mozek. Pomocí akupunktury se aktivuje centrální nervová soustava. Na pokyn mozku a míchy tělo uvolňuje díky stimulaci hormony, které podporují vitalitu a zdraví těla.