Tchaj-ťi proti alergiím a atopickým exémům

Tchaj-ťi proti alergiím a atopickým exémům

 

Alergie postihují již více než polovinu obyvatel světa a mohou způsobit řadu zdravotních problémů, od mírného kýchání a nepohodlí až k závažné a dokonce život ohrožující reakci. K alergické reakci dochází, když imunitní systém člověka reaguje na přítomnost vnějšího podnětu, což často zahrnuje podráždění pokožky, slzení, kašel, problémy s dýcháním, a řadu dalších fyzikálních problémů.

Častým symptomem alergie je zduření nosní sliznice, které vede k  alergické rýmě. Známým projevem alergie je také zarudnutí a svědění očí, alergický zánět spojivek. Alergie může vyvolat také astmatický záchvat, ke kterému dojde díky zúžení průdušnice a průdušek. Méně známé symptomy alergie jsou pocity zaplnění až bolesti v uších a zhoršení sluchu. Naopak běžným projevem alergie je ekzém, kopřivka a další podobné kožní reakce. Zřídka se objevuje také bolest hlavy.

Alergi jsou plnohodnotnou civilizační chorobou. Mnoho lékařů připisuje alergie moderní chemické a stresové době. Jak se však proti této přecitlivělosti a imunitní expresi bránit. Dle výzkumů jsou více vůči alergiím citliví lidé ve stresu s povrchovým mělkým dechem. Ze studie vyplývá, že lidé praktikující tchaj-ťi déle jak 6 měsíců jsou méně náchylní ke vzniku a rekcím na alergické podněty.

Tchaj-ťi vyrovnává disharmonie imunitního systému člověka. Tchaj-ťi pracuje s hlubokými dechovými technikami, které odbourávají psychický i fyzický stres organizmu, lidské tělo tak dostává šanci normálně pracovat. Uvolněné hluboké dýchání posiluje svaly trupu a relaxuje dýchací systém, který je méně zahlcen hleny, dušností, ucpanými dutinami a kašlem. Správné dýchání stahuje například i atopické exémy, které jen předznamenávají problémy s napětím v hrudním koši. Praxe tchaj-ťi zároveň normalizuje funkce a reakce imunitního systému člověka, což snižuje možnosti extravagantních reakcí imunity na nepodstatné podněty.