Tchaj-ťi jako prevence proti Alzheimrově nemoci, infarktu a mrtvici

Tchaj-ťi jako prevence proti Alzheimrově nemoci, infarktu a mrtvici

 

Vědecké studie tchaj-ťi čchűan (taijiquan) ukazují, že pravidelné cvičení zlepšuje paměť, zvyšuje činnost a objem mozku. Cvičení tchaj-ťi je dobrým pomocníkem a obráncem proti stresu. Studie odhalují pozitivní přínos tchaj-ťi jak pro mladého člověka, tak pro lidi v důchodovém věku. Čínské tradiční vnitřní bojové umění tchaj-ťi přináší současnému světu nejen sebeobranu, ale efektivní zdravotní i rehabilitační cvičení. Praxe tchaj-ťi však nepodporuje jen přirozený pohyb, ale také duševní činnost, klid a rovnováhu.

Vědci se dokonce domnívají, že cvičení tchaj-ťi čchűan stylu čchen třikrát týdně dovede oddálit nástup a zmírnit průběh nevyléčitelné Alzheimerovy choroby v důchodu. Většina stařecké demence a sklerózy je zapříčiněna špatné vyživovaným a smršťujícím se obsahem mozku, neurální spoje se rozpadají a přerušují. Mysl nemůže listovat v kartotéce paměti a komunikace, protože ji není schopna najít. Tchaj-ťi občerstvuje a procvičuje jemné vnitřní neuro spoje a dráhy.

Pravidelný trénink tchaj-ťi zlepší i rovnováhu, stabilizuje krevní tlak, předchází srdečním chorobám a rozpouští stres. Senioři věnující se tchaj-ťi zůstávají aktivnější a pohyblivější než jejich vrstevníci. Tchaj-ťi čchűan je nenásilná psychická i fyzická aktivita, která nezatěžuje jednostranným způsobem lidské tělo. Toto staročínské univerzální cvičení má široký potenciál v péči o tělo a jeho zdraví bez drahých a chemických léčiv. Jedná se o přírodní a přirozenou prevenci i léčbu.