Tchaj-ťi-čchüan je vhodné pro každého.

Tchaj-ťi-čchüan je vhodné pro každého.

 

Praktické zkušenosti i vědecké výzkumy ukazují, že časté cvičení Tchaj-ťi čchüan má příznivý vliv na nervy, krevní oběh, činnost srdce, reguluje dýchání, zlepšuje metabolismus, procvičuje svalstvo a uvolňuje klouby. Cvičit lze ráno i večer na otevřeném prostranství nebo jen doma na jednom či dvou čtverečních metrech. Tchaj-ťi čchüan je výborným rehabilitačním a ozdravným prostředkem. Tchaj-ťi čchüan má velmi široký záběr při prevenci a léčbě onemocnění.

Cvičit Tchaj-ťi čchüan může takřka každý i lidé s pohybovými omezeními, avšak je nutné naučit se pod vedením zkušeného učitele techniku pohybu, aby se člověk vyhnul zraněním nesprávně používaných kloubů. Ačkoli Tchaj-ťi čchüan může působit jako snová meditace má jasné a přesně definované principy cvičení, které je nutné dodržet. Člověk usiluje o zjemnění a přirozené uvolnění.

„Je to stejné, jako když chcete vybrousit drahý kámen. Začínáte s hroudou tupé ošklivé a matné skály. K dosažení pravého lesku je tak nutné se propracovat a probrousit až k jádru. Teprve pak je možné začít ubírat brusné vrstvy, až je možno drahokam vyleštit třeba jen pouhým hedvábím.“

Základem Tchaj-ťi čchüan je naučit tělo relaxaci v pevných formách, srovnat si klouby i svůj vnitřní pocit. Tchaj-ťi čchüan jako cvičení je na pohled velmi jednoduché. Avšak obtížnost a hloubku si každý určuje sám. V Tchaj-ťi čchüan je nutné věnovat pozornost každému pohybu a tlaku vznikajícím při něm. Tchaj-ťi čchüan je nekončící hra plná překážek, radosti, vůle a překvapení, ne však každý je ochoten skutečně ji hrát.