Tchaj-ťi čchűan pro zdraví ve vysokém věku

Tchaj-ťi čchűan pro zdraví ve vysokém věku

Základní teorie tchaj-ťi čchűan je postavená na tom, že v každém z nás koluje životní energie čchi. Plynulost energie podporuje zdraví člověka. V případě, že je cirkulace omezena, blokována dostaví se zákonitě nemoc či oslabení imunity.

Během cvičení tchaj-ťi pracujeme s hlubokým a jemným bráničním dechem a celostním pohybem vycházejícím z mysli a řízeným pasem (tan-tchien). Energie čchi proudí tělem po energetických drahách – meridiánech. Můžeme si představit obdobu krevního oběhu.

Tchaj-ťi čchűan styl Čchen je často označováno jako „meditace v pohybu“, „vnitřní sprcha“, „interní akupunktura“, „stínový box“ nebo „čchi-kung v pohybu“. Tchaj-ťi stimuluje a udržuje svaly, šlachy a kosti v průchozím živoucím stavu. Pravidelné cvičení buduje rovnoměrně hluboké svaly páteře a umožňuje neinvazivní obnovu nosných a pohybových funkcí celého těla.

Tchaj-ťi zbavuje lidské tělo stresu a myšlenkového předepnutí. Měkké, jemné a přesné použití těla ve spojení s myslí ústí v korektní zdravý pohyb, pro který je naše tělo od pradávna navrženo.