Tchaj-ťi baví učí a uzdravuje zároveň…

Tchaj-ťi baví učí a uzdravuje zároveň…

 

Zavěste hlavu? Rovně se postavte s chodidly rovnoběžně. Máte pocit zavěšené loutky. Uvědomte si prodloužení páteře až do temena hlavy, uvolněte krk. Dále upouštíme držení horních končetin, ruce necháme splynout s trupem. Uvolníme ramena, lokty i dlaně s prsty. Hrudní koš povolíme do visu k páteři a jemně kontrolujeme lopatky. Dech ponořujeme klidně do podbřišku. Bedra povolují prohnutí a nechávají klesnout a rozesednout obratle. Kostrč se spouští a páteř se od hlavy vyrovnává. Nasloucháme zády.

Spojujeme celé tělo v jeden harmonický a celistvý objekt. Zakořeňujeme skrz nohy do země. Všechny klouby jsou uvolněné a propojené. Opření se kvalitně o zem vytváříme vyrovnáním a uvolněním celého těla skrz mysl a dech společně s korektní fyzickou stavbou tělesné konstrukce. Pas následně vede pohyb. Nepředbíháme pohybem horních končetin pohyb trupu. Skrz pohyb je povolen rozkrok a kolena, váha je v ose záda, kyčle, chodidla.

Osa a těžiště těla nese minimální impulz pasu skrz trup až do končetin plynule vzorcem vlny. Jsme-li v pohybu, celé tělo se hýbe a reaguje na impulz. Jsme-li v klidu, tak jsme v klidu.