Tan-tchien, mocný střed tchaj-ťi

Tan-tchien, mocný střed tchaj-ťi

Praxe tchaj-ťi učí koordinaci tan-tchienu (podbřišku, jako centra energie čchi a pohybu) s celým tělem. Ke kultivaci tělesného pohybu ve spojení se správným tokem energie slouží spirálovité cvičení chan si jin, tzv. navíjení hedvábí.

Podbřišek je chápán jako prvopočáteční místo pohybu, kde kumulovaná energie slouží změnám plnosti a prázdnoty, otevření a zavření (princip jin a jang). Tan-tchien nemá moc síly, avšak ve spojení se správným pohybem získává na intenzitě a plnosti. Tan-tchien je jako balón, který při pohybu otáčí spirálně osu i jednotlivé části (nohy, ruce) v propojení. Celé tělo je koordinované.

Tan-tchien rozpíná a stahuje energii po celém zbytku těla. Žádná část těla se nehýbe sama. Tan-tchien zajišťuje celistvý, ekonomický a vyvážený pohyb těla. Tan-tchien cvičíme spolu s břišním dýcháním skrz čchi-kungové stoje stromu (sloupu, wu-ťi).

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Slovníček pojmů 10: body na těle důležité pro cvičení tchaj-ťi - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Meridiány, tan-tchieny a brány vstupu energie čchi (2. díl) Jak se zorientovat v názvosloví a pojmech čínských vnitřních …