Taijiquan – zdraví je téměř zadarmo, to léčba nemocí je drahá.

Taijiquan – zdraví je téměř zadarmo, to léčba nemocí je drahá.

 

Stále více lidí se zajímá o cvičení pocházející z Číny z provincie Henan z vesnice Chenjiagou nesoucí název Taijiquan (tchaj-ťi čchűan, tchaj-ťi, tai chi nebo Tajči). Co však tento název objímá a zastupuje. Mnozí se domnívají, že se jedná o pomalý tanec či balet pro důchodce. Cvičení Taijiquan má však širší i hlubší podstatu. Cvičení se tradičně dědí v rodině Chen po mnohé generace. Jedná se o důmyslný systém vnitřního bojového umění, který díky své propojené filosofii s přírodními, lékařskými a taoistickými principy dovede pečovat o lidské zdraví.

V dnešní době stoupající nervozity a stresu se mezi lidmi rozmáhají nejrůznější nemoci. Můžete nakupovat drahé léčiva po kilogramech nebo se můžete na problém podívat z širšího hlediska prevence a silné imunity. Cvičení Taijiquan usiluje o propojené a celistvé tělo, které je imunní vůči vnějším i vnitřním škodlivým vlivům. Pohyby Taiji jsou pomalé a precizní. Člověk má možnost se koncentrovat na své tělo, zklidnit své myšlenky, zbavit se stresu a napětí. Důkladné uvolnění, relaxace a práce s rovnováhou, těžištěm a koordinací pohybu vedou k odpočinku a zdraví organizmu. Praxe Taijiquan v průběhu cvičení prochází všechny svaly, šlachy, vazy, kosti i orgány v těle člověka. Pravidelné cvičení protahuje lidské tělo zevnitř tou nejšetrnější a nejpřirozenější metodou. Pomalé pohyby a přenášení váhy podporují správnou dráhu pohybu a zatížení.

Cvičení Taijiquan preventivně zklidňuje tlak krve, pečuje o klouby, posiluje srdce i látkovou výměnu. Taijiquan posílí mysl i tělo a dokonce podporuje hubnutí. Odbouráváním stresu se snižuje produkce hormonu kortizolu uvolňovaného z nadledvinek, který uvolňuje záložní energii pro krizový chod organizmu. Při stresu lidské tělo hromadí energii ve formě tuků, cukrů a sacharidů. Dá se říct, že se vytváří energetický mezisklad, ten však při dlouhodobém stresu právě napomáhá obezitě. Taiji harmonizuje duši, účinně rozpouští depresi a citovou labilitu. Taijiquan nemá omezení, můžeme ho cvičit v jakémkoli věku. Uvažte, zdraví nás nic nestojí, mnoho finančních prostředků vydáváme hlavně následně díky různým nemocem a jejich léčení.