Správné cvičení tchaj-ťi čchűan styl Čchen (taijiquan chenstyle)

Správné cvičení tchaj-ťi čchűan styl Čchen (taijiquan chenstyle)

 

Správné cvičení tchaj-ťi čchűan styl Čchen (taijiquan chenstyle) vyžaduje průchodné klouby, svaly i páteř. Tchaj-ťi se opírá o uvolněné kyčle a pevně zakotvená chodidla. Pas v tchaj-ťi startuje všechen pohyb, ramena se sama nikdy nepohybují, udržují se spuštěná a relaxovaná. Celý trup je zavěšen za vrcholek hlavy a tíhou kořeněn v uvolněném postoji. Tchaj-ťi čchűan Čchen posiluje imunitu a zintenzivňuje vnitřní chod a prokrvení tělesných orgánů.  Pravidelné cvičení zlepšuje a centralizuje koordinaci zdravého tělesného pohybu.

Myšlenka na pohyb vždy startuje v hlavě, avšak pas je generálem, který udává směr a čas. Mistr Čchen Siaowang (Chen Xiaowang) říká: „Je to jako v autě, pas je volantem a řízením. Bez pasu nejsme schopni pracovat s tělem jako celkem.“ Pas je středobodem lidského těla, v pase je nejsilnější systém svalstva na lidském těle (svaly břišní – např. přímé i šikmé, zádové – např. široký sval zádový, vzpřimovače trupu, stabilizační – např. bránice, pánevní dno, dechové – např. hrudní. Jedná se o velmi složitou spolupráci mnoha svalu v kruhu kolem pasu. Pas distribuuje a stěhuje velmi obratně zatížení z kyčle do kyčle, z nohy na nohu, ze strany na stranu a vyvažuje těžiště a spolupracuje s nohama a vrchem těla na rovnováze.

Tchaj-ťi čchűan nás učí, jak správně držet své tělo, aby vnitřní systémy a orgány mohly běžet bez stresu a naplno. Praxe tchaj-ťi uvolňuje a napravuje naši jednostranně přetěžovanou páteř. Toto starobylé čínské cvičení se zabývá dynamickým i statickým rozložením váhy a těla v prostoru. Člověk se tak při cvičení tchaj-ťi stává stromem, který je pevně ukotven, v kmenu silný a ve větvích pružný a uvolněný.