Qi – vitální energie

Qi – vitální energie

Vitální energie qi (čchi) kolující a proudící světem. Čchi je základním principem celé tradiční čínské kutury. Ta ji popisuje jako “životní energii”, která je součástí každé žijící bytosti. Často se můžeme také setkat s překlady jako “proud energie” nebo “dech”. Energie čchi je tak jako všechny pojmy v čínské medicíně pomyslná energie, kterou nemůžeme přístroji nijak zaznamenat.

Qi je energie, která se nachází všude a ve všem a je spojnicí mezi hrubou hmotou a neviditelnou silou. Čínské lékařství popisuje lidskou fyziologii a psychologii na pozadí proudění tělesné vitální energie qi (či), obíhající skrze energetické kanály, známé jako meridiány.

Jedinečnou částí čínské medicíny je popis souvislostí a vztahů mezi psychickými a fyzickými funkcemi člověka a různými energetickými meridiány. Léčebným cvičením Qi Gong (Čchi-kung), které má stejné pozadí jako tradiční čínská medicína, můžeme dosáhnout plnohodnotného vitálního života.

Qi Gong podporuje fyzické a emocionální zdraví. Skrze pomalé pohyby, protažení, dech a vedení pozornosti můžeme odstranit blokády v našem těle. Jemné, na energii bohaté pohyby nás dovedou do meditativního stavu, ve kterém nalezneme uvolnění a vnitřní klid. Čchi (qi) životní energie je základem veškerého života. Projevuje se jak na úrovni materiální, tak nemateriální.

Z pohledu tradiční čínské medicíny je materiální formou energie čchi např. krev, hleny, nečistoty a odpadní látky z metabolických procesů. Nemateriálním projevem čchi je mysl – duše a duch.

Cvičení tchaj-ťi (taiji, tai chi, taj-či) kombinuje přesné pohyby těla s hlubokým dýcháním a pohybem životní energie chi v těle. Taiji je účinnou sebeobranou, ale v dnešní době je na celém světě oblíbené především jako relaxační a zdravotní cvičení. Cvičení životní síly si vyžadují, aby cvičení probíhalo vždy podle zákonitostí přírody, v pohybech, kterými se otvíráme nebo zavíráme, v extenzích nebo flexích, v deponování nebo aktivním vydávání energie čchi, ve vdechování nebo vydechování, v pohybu a v klidu.

Přechody mezi těmito polaritami jsou vždy jemné a plynulé. Dle taoistických principů nenásilí a přirozenosti energie qi volně cirkuluje skrze tělo.