Pozitivní účinky cvičení  tchaj-ťi čchüan stylu Čchen

Pozitivní účinky cvičení tchaj-ťi čchüan stylu Čchen

 

Stále nové a probíhající studie po celém světě hlásí pozitivní výsledky v prevenci i léčbě přímo spojené s pravidelným tréninkem a cvičením tchaj-ťi čchüan stylu Čchen.

Aging – Některé buňky z těla po pravidelném tréninku tchaj-ťi žijí pětkrát déle. Tchaj-ťi je účinným opatřením v prevenci a léčbě geriatrických onemocnění a může oddálit proces stárnutí.

Alergie a Astma – Cvičení tchaj-ťi pomáhá rozpouštět stres a udržuje zvýšené hladiny hormonu DHEA produkovaného v nadledvinách. Nízké hladiny DHEA jsou přímo spojené s alergiemi. Je statisticky prokázán vliv hormonu DHEA proti stárnutí, obezitě či rakovině. Vysoké napětí a stres dnešního života jsou spojeny s četnosti a intenzitou astmatických reakcí. Studie tchaj-ťi ukazují „velký nárůst dechové kapacity“.

Artritida – Tchaj-ťi nezpůsobuje žádné poškození kloubů (na rozdíl od jiných sportů), tchaj-ťi dokonce může podporovat regeneraci kloubů, rozvoj kostní hmoty a pojivové tkáně.

Bolest zad – Trénink tchaj-ťi vytváří zvýšenou pevnost a zvýšenou flexibilitu v zádech a pomáhá chránit před vznikem bolesti zad.

Křehké kosti / úbytku kostní hmoty – Tchaj-ťi snižuje deprese a úzkosti a poskytuje komplexní cvičení na podporu růstu kostní hmoty a pojivové tkáně.

Rakovina – Některé klinické studie uvádějí, že kombinovaná léčba rakoviny s osobní praxí tchaj-ťi vykazuje lepší výsledky než chemická léčba samotná.

Kardiorespirační – Pravidelné cvičení tchaj-ťi může zpožďovat pokles kardiorespiračních funkce u starších jedinců.

Chronický únavový syndrom (CFS) – Tchaj-ťi zvyšuje zklidnění a kvalitu spánku.

Ischemická choroba – Trénink tchaj-ťi může pomoci s léčbou ischemických chorob.

Deprese – Tchaj-ťi snižuje možnost výskytu deprese a celkové poruchy nálady.

Diabetes – Studie  farmakologie zjistila, že hladina cukru v krvi může být úspěšně snížena tím, že člověk pravidelně cvičí tchaj-ťi. 50 procent pacientů ve studii bylo schopno přijmout méně léků v kombinaci s více základními potravinami. Cvičení pomáhá regulovat metabolickou poruchu diabetes mellitus 2. typu s geriatrickou obezitou tím, že reguluje nervový, endokrinní systém.

Trávení – Trénink tchaj-ťi jemně masíruje vnitřní orgány, stimuluje krevní oběh a životní energii čchi a podporuje zdravé trávení.

Fibromyalgie – Lidé s fibromyalgií cvičící pravidelně tchaj-ťi, cítí méně bolesti, méně únavy, deprese a úzkosti, těší se celkově lepšímu zdraví.

Flexibilita – Tchaj-ťi může zlepšit pružnost vazů a šlach, vytváří silnější kolenní flexory a extenzory, a vytváří lepší držení těla. Přes jemné rytmické pohyby lze pak optimalizovat sílu i pružnost.

Vysoký krevní tlak – Osoby s vysokým krevním tlakem po cvičení tchaj-ťi vykazují pokles 10 až 15 mm Hg systolického tlaku v klidovém stavu.

Imunita – Pravidelná praxe tchaj-ťi může zvýšit počet T-lymfocytů v těle.

Menopauza – Tchaj-ťi obnovuje hladiny estradiolu v hypertenzi u žen v menopauze.

Hubnutí – Tchaj-ťi cvičení spálí stejné množství kalorií za hodinu jako velmi rychlá a svižná chůze.