Pevné zdraví se cvičením tchaj-ťi čchűan?

Pevné zdraví se cvičením tchaj-ťi čchűan?

Tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen (Chen) v sobě odedávna spojuje harmonii těla a mysli. V Evropě se toto pojetí čstěji označuje jako „kalokagathia“ princip spojení dobra a krásy, který má několik možných podob a často bývá spojován s harmonickým rozvojem člověka. Tato nauka o přirozenosti a rovnováze je obrazem taoistické filosofie, která pracuje s pojmy jako „tao“, „jin a jang“ a „čchi“.

„Tao“ je většinou chápáno jako nejvyšší princip, bůh, všehomír, cesta. „Jin a jang“ zobrazuje 2 prvky s odlišnou polaritou a podstatou, které se navzájem neustále střídají a mění. „Čchi“ (Qi) je vitální životní energií proudící všude i uvnitř každého člověka. Tchaj-ťi čchűan vzniklo ve staré Číně jako bojový systém, který zároveň rozvíjí klid v mysli, rovnováhu v pohybu a souznění s během světa. Nespornou výhodou Tchaj-ťi čchűan je přístupnost. Cvičit a praktikovat tchaj-ťi může takřka každý.

Ačkoli na Západě je často Tchaj-ťi zjednodušeně s předsudky chápáno většinou jako nějaký pomalý tanec, zdravotní přínosy tohoto univerzálního cvičení lákají stále více lidí, kteří věnují čas svému zdraví a prevenci o něj a objevují nové hluboké aspekty tohoto vnitřního umění. Tchaj-ťi čchűan spojuje vnímání a celistvost těla v pohybu, zároveň poskytuje organizmu přirozené prostředí relaxace a uvolnění.

Tchaj-ťi čchűan zahrnuje pomalé i rychlé pohyby, hluboké dýchání, vnímání těžiště a jemnost koordinace s relaxací, protažením a uvolněním svalů, šlach a kloubů včetně kostí a páteře. Tchaj-ťi čchűan se snaží o plynulost toku vitální energie čchi a zprůchodnění bloků v těle, které mohou předznamenávat a dokonce zapříčiňovat různé nemoci.

 

Tchaj-ťi čchűan má pozitivní účinky na lidské tělo

Zlepšuje rovnováhu a orientaci v prostoru
Efektivně usnadňuje koordinaci těla
Zesiluje imunitu a zlepšuje spánek
Snižuje ztuhlost i krevní tlak
Harmonizuje emoce a nálady