Nový čínský rok ohnivého kohouta 2017

Nový čínský rok ohnivého kohouta 2017

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii se datuje od roku 2637 či 2636 před naším letopočtem, kdy ho zavedl legendární Žlutý císař (Chuang Ti) jmenováním 12 zvířat jako svých strážců. Podle legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12, za odměnu jim Buddha přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli: myš (krysa), buvol, tygr, králík (zajíc), drak, had, kůň, ovce (koza), opice, kohout (krocan), pes a vepř.

Podle čínského kalendáře Rok Ohnivého kohouta začíná dne 28. ledna roku 2017 a končí 15. února 2018. Ohnivý kohout symbolizuje především vítězství a úspěchy, kterých bude v průběhu roku dosaženo díky píli, trpělivosti a tvrdé práci. Během roku však také bude nutné více využít „selského rozumu“ k překonání nových výzev. Rok je pod taktovkou prvku ohně, s dalším silně zastoupeným prvkem kovu. Rok kohouta nenahrává převratným změnám, přináší klid rodinných vztahů. Ovšem energie roku je zásadně naplno vpřed. Využívejme však jistých a osvědčených cest a způsobů.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Počátek nového roku je pohyblivý, a nastává o prvním novu po vstupu Slunce do souhvězdí Vodnáře, mezi 21. lednem a 20. únorem gregoriánského kalendáře.

Slavní Kohouti

Serena Williams, Craig David, Catherine Zeta Jones, Eric Clapton, Matthew Perry, Gloria Estefan, Anna Kournikovova, Elton John, Neil Young, Bette Midler, Donny Osmond, Priscilla Presley. Melanie Griffith, Katherine Hepburn, Goldie Hawn, Joan Collins, Larry King, Steve Martin, Alex Haley, David Lynch, Benjamin Franklin.

Polarita – Jin, Fixní prvek – Kov, Barvy: bílá, béžová, lila, světle modrá, zelenkavá.

Roky Kohouta: 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.

http://www.songfest.cz