Naše tělo chce žít zdravě a přirozeně…

Naše tělo chce žít zdravě a přirozeně…

Jemný a plynule pomalý pohyb v tchaj-ťi prospívá, jak lidem ve vysokém věku, tak špičkovým sportovcům, protože každý potřebuje lepší rovnováhu a kontrolu svalů.

V praxi tchaj-ťi člověk provádí pohyby sjednocenou myslí i tělem. Pohyb vychází ze středu (jádra) těla. Všechny pohyby se provádí vždy v závislosti na stabilizované struktuře uvolněného těla.

Při praxi tchaj-ťi čchűan se lidské tělo snáze zbavuje jedů a nadbytečné masy potravy, tělo si bere přesně to, co potřebuje a nesnaží se pod nátlakem dlouhodobého stresu hromadit tuky v podkožní tkáni. Zvyšuje se práce organizmu při zažívání i zdravá chuť k jídlu.

Hladina cukrů se rovněž normalizuje a snižují se amplitudy úbytkových křivek v krvi. Cvičenec zahřívá celou břišní dutinu a orgány potřebné k životu.


Pravidelné cvičení tchaj-ťi čchűan dokonce může podporovat hubnutí a upravení přirozené váhy.


Střed (tan-tchien) otáčí osou (páteří) a rotuje postupně skrz klouby až ke konečkům prstů. Hlavu udržujeme zavěšenou nad středem osy páteře. Váha se tak lisuje svisle fyziologicky skrz pánev do chodidel.

Cvičení tchaj-ťi preventivně ochraňuje páteř před skoliózami a nerovnoměrným zatížením zádového valu svalstva. Brániční uvolněné a přirozené dýchání prokrvuje a zklidňuje organizmus.