Mocný pohyb Tchaj-ťi čchűan

Mocný pohyb Tchaj-ťi čchűan

Jednota. Jakoby jednota a celistvost definovaly princip pohybu v Tchaj-ťi čchűan Čchen. Stav, kdy pasem řízený pohyb, přes celistvost vertikální osy páteře, hýbe se všemi směry. Klouže bez překážek a omezení. Důsledně musíme dbát na kontrolu osy, kdy pozice nezavěšené hlavy nám může opravdu snadno bránit v průchodnosti a cvičení. Hlava nesleduje pohyb končetin. Zůstává v souvislém celku.

Aktivní zdraví pomocí tchaj-ťi
Oči kloužou po obzoru, protože veškerá pozornost je obrácena co nejvíce dovnitř a na střed tan-tchienu. Pokud dodržíme osu, není problém v pohybu a klouby zůstávají uvolněné a pohyblivé. Přílišná soustředěnost je spíše překážkou. nedostatečné vědomí masy celku vede k vypuštění a ochablosti. Příliš snahy vede k napětí. Při cvičení svrchovaně respektujeme všechny části těla.

Uvolnění a průchobnost si v žádném případě nezadává se strnulostí a přepětím. Přítomně existovat v pohybu celou dobu jeho dráhy se středem v podbřišku je nutný princip. Tchaj-ťi čchűan nepatří mezi úpolové sporty v západním pojetí. Mocnost a absorbce těla vychází z jemného a celistvého pohybu mysli i těla. Cvičme beze spěchu a pomalu. Vnímejme a obývejme prostor. Mysleme a naslouchejme všemi směry.

Master Chen