Má to váhu – Tchaj-ťi je čchűan Čchen

Má to váhu – Tchaj-ťi je čchűan Čchen

Přistupuj k tomu vážně. Dej tomu váhu. Zvaž to. Snes váhu. Všechny tyto věty jsou pouze východiskem a sumarizací myšlenky. Podívej se na to ze všech úhlů. Zvaž to z celkového hlediska. Spoj uprostřed svého středu všechna hlediska. Postav se za to celou svou bytostí.

Taijiquan Chenstyle
Ano. I takový je možný výklad dávám tomu váhu. Jinými slovy souzním s tím. Jsem ochoten se tomu plně věnovat. Já, Martin Pařízek si uvědomuji podstatnost situace, postoje, názoru. Nejen svou myslí, ale také všemi buňkami ve svém těle se mohu čelem postavit, přijmout a prožít tento okamžik a bezbřehé splynutí vážnosti a přirozenosti.

Formulovat a pochopit, neznamená prožít , naučit se a zvládnout. Bytostné tázání je všudy přítomno a dává nám plnými doušky okusit autenticitu a pravost vysloveného a provedeného. V tréninku tchaj-ťi je čchűan Čchen základem stabilizace těla a její průběžnost všemi změnami a pohyby těla. Velmi jednoduše zní základní princip.

Zdravý život s tchaj-ťi
Ano, je to tak. Spustím váhu, stabilizuji se, stanuse celistvým a průchozím. Princip otevírání a zavírání snadným zdá se. Avšak ruku na srdce, v praxi nás čeká velmi dlouhá a klikatá cesta sebepoznáním a sebekorekturou. Jedná se o nekončící rozhovor vnitřních hlasů a okolního světa. Pokud však naleznu klid a vyrovnání uvnitř sebe sama, začne se ohýbat a naslouchat i okolní svět. Praxi zdar a tcha-ťi čchűan Čchen zvlášť.

 

Lektor taiji Martin Pařízek

Martin Pařízek – lektor tchaj-ťi čchuan Čchen

 

 

 

2 komentáře

  1. Dovolil bych si špitnout.. s maximálním právem na omyl – že svět, život, ani Tchaj-ti není možné brát úplně vážně neb to všechno bylo stvořeno i jako vtip :)