Jak cvičit tchaj-ťi čchűan?

Jak cvičit tchaj-ťi čchűan?


Taiji vyúka
zahrnuje, jak základní stání v postojích a cvičení dechových qi gong (čchi-kung) forem, tak základní cvičení navíjení hedvábí (chan si jing – dovednost cirkulace qi energie cez kruhové pohyby + dýchání) a samozřejmě cvičení sestav a forem bez i se zbraněmi a (tuej-šou) přetlačování rukama, cvičení v páru a volný sparing. Taijiquan je dobré začít cvičit od elementárních jednoduchých pohybů a tyto znalosti zažité tělu vrstvit. Při cvičení Taiji nepospíchejte, nepřeskakujte. Pozorujte horu, ale soustřeďte se na každý jednotlivý schod, i když jich jsou tisíce. Taiji základní styl Chen (čchen) pochází z vesnice Chenjiagou v provincii Henan.

Jedna z nejvýznamnějších postav dneška v Taiji je bezesporu velmistr Chen Xiaowang, nositel tradice, formy a odkazu tohoto rodiného dědictví a lidského pokladu Chen taijiquan. V Taiji Chen jsou dvě základní sestavy Lao Jia Yi Lu (1.sestava starého rámu – pomalá z důrazem na plynulý tok vnitřní energie a koordinaci těla) a Lao Jia Er Lu (2. Sestava starého stylu s důrazem na výdej explozivní síly fajin). Dědeček Chen Xiaowanga legendární Chen Fa Ke sestavil 2 sestavy nového rámu, zcivilněné zaměřené na qinna (zámky a páky) a výdej fajin – Xin Jia Yi Lu a Xin Jia Er Lu.

Pro důkladné pochopení principů Taiji Chen se doporučuje po delší dobu setrvat u starých forem, aby si člověk osvojil podstatu kořene, cirkulaci energie, těžiště, koordinaci pohybu společně s myslí, koncentraci, dříve než počne mysl zaměstnávat rychlými pohyby či dokonce zbraněmi. Kvalita a způsob pohybu v Taijiquan by měl být plynulý, měkký a uvědomnělý – tato dovednost se cvičí léta spolu s korekcemi od mistra.

Zásadní je stanovit si základní rozsahy pohybu a polohu trupu, páteře, končetin. Je důležité si přirozeně osahat vnější formu, která nám nadále povolí pracovat uvnitř. Koordinace pohybu a poloha těla je zcela základním požadavkem. Taiji by mělo vždy vycházet z přirozenosti, tělo by mělo být otevřené a uvolněné – nikoli však ochablé. Žák Taijiquan Chen by se měl vždy snažit o dokonalé provedení pohybu. Polovina mysli se rozpouští v přítomnosti a polovina striktně a neustále dbá na rovnání uvnitř i zvenku. Taiji pro osobnostní rozvoj a harmonii.