Faťin – výdej síly v tchaj-ťi čchűan

Faťin – výdej síly v tchaj-ťi čchűan

Existuje mnoho pouček a rad, jak vydávat sílu. Ovšem bez plného pochopení středu se člověk neposune ani o píď principu výdeje.

Myšlenka je nejrychlejší věc na světě.

Proto ve chvíli běžného úderu nám nabídne nejschůdnější a osvědčenou dráhu pohybu a síly. Tento pohyb je naším známým pohybem, který provádíme s myšlenkou v pěsti. Naše tělo použije všechny vnější svaly, které ilustrují náš běžný stereotyp pohybu.

Ve chvíli, kdy se chceme přiblížit tchaj-ťi výdeji síli, musíme směrovat myšlenku do svého středu – tan-tchienu. Koncentrovat se. Střed definuje rozdělení váhy v postoji. Střed stabilizuje a opře průchodné tělo v prostoru. Funkce osy páteře je nenahraditelná. Střed z pasu počíná pohyb a směruje ho. Tato vlna síly, výdeje, probíhá každou další napojenou a a uvolněnou složkou a průchozí částí těla ukotvenou na střed.

Výdeje síly se nacvičují skrz velmi pomalý pohyb, kdy si člověk zvyká na složitý proces plynulých přelevajících se pohybů, bez přerušení spojení se středem a zakořeněním. Výdej síly je milimetrový pohyb středu, který se rozbaluje až do okrajových částí našeho těla.

Tento výdej nás nijak nedestabilizuje, nevychyluje. Jedná se o rovnovážný pohyb zevnitř ven. V těle nenastává ztuhlost ani kontrakce či tenze vychylujíc osu a náš postoj. Ano, ideální um fa-ťinu a jeho pochopení trvá léta cvičení a píle.

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Faťin – výdej síly v tchaj-ťi čchüan - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Taiji Chen Style Nová Paka  (článek Faťin – výdej síly v tchaj-ťi čchüan) […]