Cvičení se zraněním???

Cvičení se zraněním???

Zajímavé je, že přesun váhy v tchaj-ťi jako i celou specifikaci pohybu člověk naplno ocení při zranění. Ve chvíli, kdy má student natažený vaz v koleni nebo provazec v rameni a je limitován bolestí při běžném pohybu, tak se aniž by vlastně chtěl dostává k vědomému uvolňování a plně doceňuje přesný přesun váhy.

Když každé vyšší napětí způsobuje bolest při pohybu, je praktikant nucen ubrat ze svých vnějších zvyků a dráhy pohybu. To nám umožňuje si uvědomovat své chyby nebo přemíru píle, kterou nad rámec nutnosti vynakládáme. A v tchaj-ťi se chceme uvolnit a poklesnout váhou po ose páteře kolmo k zemi, aby přenos váhy klouzal z jedné nohy na druhou lehce a plynule.

/data/www/taiji chenstyle cz/www/wp content/uploads/2021/05/Wp2445148

Pro potopení se v postoji nám pomáhá splnit základní principy uvolnění a zarovnání váhy splývajícího kolmo do jednoho bodu. V případě, že jsme omezeni zraněním jako obranu proti přetížení a bolesti se uchýlýme k přesnějším a jemnějším pohybům. V podstatě v tuto chvíli nám zranění poskytuje zrcadlo užitečné pro náš další postup a rozvoj.

2 komentáře

  1. Martin Prokop

    Tohle možná platí pro „dočasná zranění“, mě však chybí palec u nohy a tak je váha přenesena na zdravou stranu dlouhodobě – takže není přirozeně dosaženo kolmice, ale musím se k ní nutit.
    Také čtverce a obdelníky (ramena+boky nebo kolena+lokte) se mění na lichoběžníky a dráha pohybu s tím mnoho nenadělá. Také při stoji se nemůžu „zvážit“ podle chodidel, na což reagoval čínský mistr tím, že mě naučil vážit tělo podle středu hrudníku..

    • Pokud se mění fyziologická struktura těla. Nemám zkušenost. Mířil jsem na standartní krátkodobá zranění či namožení svalů. Respektuji přístup i vyrovnání se s trvalejšími zranšními…