Chen Ziqiang v Praze

Chen Ziqiang v Praze

V termínu 10.6.2012 se konal v Praze v Kobylisích v tělocvičně seminář Taiji Chen s mistrem Chen Ziqiangem. Setkání s mistrem Chen Ziqiangem moudře, pohotově a vtipně tlumočil zástupce World Chen Xiaowang Association Česká Republika, přední český sinolog, překladatel, tlumočník, spisovatel, autor knih „Umění tchaj-ťi čchűan“, „Čínský svět“ a osobní žák Chen Xiaowanga sinolog Vít Vojta.

Chen Ziqiang se narodil v provincii Henan v proslulé vesnici a líhni Taiji mistrů Chenjiagou. Chen Ziqiang je synovcem velmistra Chen Xiaowanga , synem Chen Xiaoxinga a pravnukem ChenFa Ke. Chen Ziqiang a bratranec Chen Bing jsou proslulí svou vůlí a odhodláním při tréninku Chen Taijiquan. Chen Ziqiang i Chen Bing jsou jedni z nejlepších bojovníků, mistrů a učitelů pokračovatelské 20. Generace mistrů Taiji z Chenjiagou.

Chen Ziqiang
je znám pro své úspěchy zejména při tuej-šou (přetlačování rukama). Dnes Chen Ziqiang ovládá bravurně jak ruční formy Chen Taiji tak formy se zbraněmi. Chen Ziqiang pomáhá svému otci Chen Xiaoxingovi vést školu Chen Taiji v Chenjiagou.

Chen Ziqiang se při nedělním semináři v Praze od 10.30 do 14.30 zaměřil na velmi důkladnou rozcvičku celého těla a 1.sestavu Nového rámu Xin Jia Yi Lu – utvořenou mistrem Chen Fa Ke. Formy v Xin Jia Yi Lu jsou více rozpohybované oproti 1. Sestavě Starého rámu Lao Jia Yi Lu. Xin Jia používá znatelně více rotačních technik a více kruhových pohybů navíjení hedvábí. Xin Jia má také více čitelných fajin výdejů. Xin Jia Yi Lu pracuje rozmanitěji ve změně přenosu váhy a klade na cvičence vyšší nároky na samotné sklidnění a koncentraci, proto mnohdy dochází při nácviku více k opisování vnějších pohybů a adepti Chen taiji si musí více hlídat souznění a spojení s kořenem a vedením pohybů zevnitř.

Sám mistr Chen Ziqiang zdůrazňoval absolutní důležitost pochopení rovnováhy, zakořenění a citlivého přenosu váhy, rovněž apeloval na umírněnost a přemíru snahy, která mnohdy spíše pracuje proti principům Taiji. Zopakoval všem bedlivě naslouchajícím, že je nutné sjednotit tělo s myslí a vycentrovat se do osmi směrů. Mistr Chen Ziqiang při každé své demonstraci až neuvěřitelně vládne rovnováhou a zakořenením, jeho postoje jsou takřka vesmírné, vyrovnanost a uvolnění lze vyčíst z každého mistrova celistvého pohybu. Fajin techniky v podání mistra Chen Ziqianga vypadají na první pohled velmi jednoduše až prostě, ovšem neviditelná náplň je tušitelná i na 50 kroků. Mistr Chen Ziqiang i Vít Vojta ponořili zúčastněné do klidu, rozjímání a poodkryli kousek podstaty umění, které se zove Chen Taijiquan.

Děkujeme, nechť energie čchi volně plyne.