Chen Taijiquan (Čchen tchaj-ťi čchűan) z Chenjiagou (Čchen ťiakou)

Chen Taijiquan (Čchen tchaj-ťi čchűan) z Chenjiagou (Čchen ťiakou)


Chenjiagou
je kolébka Chen Taijiquan (Čchen Tchaj-ťi čchuan). Chenjiagou (Čchen-ťia-kou) je vesnice, která leží v čínské provincii Henan. Chenjiagou leží v severní Číně. Chenjiagou je sídlo rodiny Chen. Nejstarší rodiny praktikující po generace Taijiquan stylu Chen, později se z něho vyvinuly styly Yang, wu, Sun …atd. Vesnice Chenjiagou (Čchen-ťia-kou) je místem tréninku Taiji, tak jak se předává z generace na generaci.

 

Čchen Fa-kche

– mistr čchen tchaj-ťi (1887 – 1957) 17. Generace z vesnice Čchen tia kou (Chenjiagou) pravnuk Čchen Čchang-singa a pradědeček Chen Xiaowanga. Čchen Fa-kche byl ve svém dětství dost nemocný a slabý.  Ze začátku Čchen Fa-kche tchaj-ťi cvičil spíše z povinnosti a s jemným nezájmem. Teprve poté, co zjistil, že dědičný titul „nositele korouhve“  z jeho otce má zdědit ten, který prokáže nejvíce zájmu a smysl pro dlouhodobý hluboký trénink a studium, začal se snažit. Začal cvičit pravidelně odkaz a klenot své rodiny čchen z vesnice Čchen tia kou čchen tchaj-ťi. Díky nesporné píli, pokoře a vůli ve vnitřním bojovém umění tchaj-ťi čchüan si postupně dokázal zlepšit a upevnit své zdraví. Se svým příbuzenstvem tvrdě trénoval a svým zápalem a odhodláním se stal už v sedmnácti letech uznávaným mistrem. V roce 1928 odešel mistr Čchen Fa-Kche učit Tchaj-ťi čchüan do Pekingu. Čchen Fa-kche více než 20 let žil a učil čchen tchaj-ťi v Pekingu. Rozšířil Čchen Tchaj-ťi čchüan z vesnice Čchen-ťia-kou a umožnil mnohým poznat alespoň trochu z tohoto krásného vnitřního bojového umění.

Mnoho žáků z celého světa přijíždí neustále studovat vnitřní bojové umění Tchaj-ťi čchüan do vesnice Čchen-ťia-kou. Po světě rovněž putují čtyři mistři, kteří šíří tradici rodiny Čchen Tygři z Čchen-ťia-kou – Čchen Siao Wang (Chen Xiaowang), Ču Tchien Cchaj (Zhu Tiancai), Wang Sien An (Wang Xian) a Čchen Čeng Lej (Chen zhenglei), vyučují Tchaj-ťi čchüan i za hranicemi Číny.

Čchen Fa-kche (Chen Fake) sestavil novou formu (chentaiji) o 83 formách Sin-ťia (Xin jia).
(Xin jia) Sin-ťia – sestava nové forem chen tchaj-ťi zahrnuje složitější čchan-s´-kung (spirálovité pohyby), víc (fa jing) fa-ťing (projevů výbušné energie), víc (qinna) čchin-na technik (páky) a je kompaktnější, s více detaily.
Čchen-ťia-kou  Tchaj-ťi čchüan je vysoce propracované vnitřní bojové umění, které pomáhá rozvoji a seberealizaci člověka ve dvou rovinách. Zlepšuje jeho mysl, zdraví a zároveň trénuje schopnost sebeobrany a uvolněného rehabilitačního regenerujícího pohybu.

Chen Xiao Wang

je dnes považován za jednoho z největších představitelů a mistrů Tchaj-ťi Čchen (tai-chi, taiji, taj-či stylu Chen), představitel 19 generace stylu Čhen tchaj-ťi z vesnice Čchen ťia kou (Chentiagou). Chen Xiao Wang se narodil v vesnici Čchen ťia kou (Chen Jia Gou), v kraji Wen, provincie Henan, v roce 1946. At the age of six he began studying wu-shu and when he was eight he started regular training with his father, Chen Zhao Xu , and later also with the latter´s brothers, Chen Zhao Pei and Chen Zhao Kui , learning taijiquan Chen style Master Chen Xiao Wang has spread and developped the teaching of tai-chi-chuan worldwide. V šesti letech začal trénovat a studovat wu-shu, když mu bylo osm začal s pravidelným tréninkem pod dozorem svého otce Chen Zhao Xu. Po smrti otce pokračoval ve studiu u bratrů Chen Zhao Xu, konkrétně u Chen Zhao Pei a Chen Zhao Kui. Díky dobré průpravě, vůli a kvalitním mistrům mohl tak Chen Xiao Wang (Čchen Siao Wang) obeznámit s vnitřním bojovým uměním a výukou Tchaj-ťi čchuan (taijiquan, tai-chi-chuan) celý svět. Mistr Chen Xiaowang pracoval jako mladý v truhlárně a denně tvrdě před prací i po práci trénoval. Trénoval tak vytrvale, že meditoval dlouho v postojích, denně provedl i 30 x první sestavu starého stylu Lao jia Yi-lu. He created two simplified forms of the Chen style, one with 38 movements and another with 19 movements .Chen Xiao Wang vytvořil a sestavil cvičební sestavu s 38 forem a 19 forem. From 1980 to 1982, he took part in the wu-shu/ taiji quan national contests celebrated in China, and he obtained a gold medal in the three events. Od let 1980 až 1982, se účastnil wu-šu Tchaj-ťi čchuan (wu-shu / Taiji Quan) národních soutěžích a díky nim se proslavil po celé Číně a získal spoustu zlatých medailí. Chen Xiaowang byl pozván i na návštěvu k prezidentu Václavu Havlovi na Pražský Hrad, kde mu jako překladatel sekundoval Vít Vojta (přední český sinolog, soudní překladatel, osobní žák Chen Xiaowanga).

Chen Xiao Xing

je bratr velmistra Chen Xiao Wanga. Chen Xiaoxing je ředitelem Chenjiagou Taijiquan školy v provincii Henan. Chen Xiaoxing od roku 1979 až 1985 vyhrál sedm titulů v národních a provinčních soutěžích bojových umění v přetlačování rukama (tuej-šou) i v Chentaiji se zbraněmi zbraně.  Chen Xiaoxing začal trénovat v raném věku pod vedením svých strýců Chen Zhaopei a Chen Zhaokui. Později pokračoval v tréninku pod vedením svého staršího bratra, Chen Xiaowanga. Chen Xiaoxing podporuje tradiční přímý přenos a je zodpovědný za výcvik současné generace mistrů z Chenjiagou. Mistr Chen vyučuje Tai Chi od roku 1976. V roce 1981 přišli do vesnice Chenjiagou první japonští studenti. V roce 1982 byla v Chenjiagou  otevřena Taiji škola  a od roku 1983 zde mistr pracuje jako ředitel na plný úvazek.

Chen Yu

se narodil v roce 1962 v Chenjiagou (Chen Taijiquan village) v provincie Che-nan. Chen Yu je vnuk Chen Fake (1887 – 1957), tvůrce nových forem Xin jia (Sin-ťia). Chen Yu je synem Chen Zhaokui. Chen Yu se samozřejmě od mládí věnoval zušlechťování qi a umění Chen Taijiquan. Chen Yu je v domovské Číně nesmírně populární , často je viděn v televizi a nebrání se setkávání  s lidmi na ulicích, kde komukoli vehementně a s Chenovským nadhledem osvětlí neměnné principy zakořenění a tuej-šou (přetlačování rukama). Chen Yu je snadno zapamatovatelný díky svému mohutnému robusnímu vzezření, jeho jemnost, rychlost a měkkost pohybů však zcela odzbrojuje. Chen Yu je velmi zručný v zámcích a pákách (qinna) na klouby. V soubojích působí neuvěřitelně lehce a klidně. Chen Yu je jedním z mistrů Chen Taiji 18. generace. V současné době žije mistr Chen Yu v Pekingu. Chen Yu učí Chen Taijiquan už bezmála 30 let. Chen Yu má velmi dobrou práci s pěstmi a výdejem fajin. Formy, které Chen Yu předvádí mají nižší měkké a pružné postoje, jsou tak velmi živé a pružné. Chen Yu vytvořil sestavu o 43 formách. Chen Yu se právem řadí k mistrům 19. Generace jakými jsou Chen Xiaowang, Chen Zheng Lei, Wang Xian, Zhu Tian Cai. Chen Yu je členem výboru institutu Chen stylu Taijiquan v Pekingské Wushu Association, Chen Yu je rovněž prezident Chen Taijiquan Zhaokai klubu a poradcem Chenjiagou Taijiquan asociace a zástupce ředitele pro Chen Chenjiagou Taijiquan School.

Chen Zhen Lei

se narodil roku 1949. Už jako velmi malý byl veden rodinou ke cvičení a tréninku Taiji z Chenjiagou (čhen ťia kou). Od 8 let byl pod vedením svého strýce Chen Zhao Pei v Pekingu. Chen Zhao Pei cvičil mnoho známých mistrů jako Wang Xian, Chen Xiaowang, Zhu Tiancai a Chen Zhen Lei se k nim připojil. Všichni tito čtyři později prosluli jako 4 tygři ze Chenjiagou. Chen zhen Lei se ve vzpomínkách často vrací na začátky svého tvrdého dětství a počátky tréninku Chentaiji, vzpomíná: „Po jednu hodinu jsem pracoval na postoji koně, jednu hodinu na postoji luku. Když jsem cvičil sestavu, potil jsem se natolik, že mé ponožky a boty byly zcela promáchané. Za sebou jsem nechával mokrou stopu. Cvičil jsem až k bodu, kdy už nebyl žádný pot. Měl jsem zacvičit 10 sestav, ve 2-3 hodinách. V létě i v zimě. V zimě byli mé svetry tak mokré, že jsem je mohl ždímat. A bylo to těžké mít sílu, protože tehdy nebylo mnoho co jíst a potrava nebyla výživná. Dokonce jsme neměli ani základní potraviny. Z tohoto nedostatku výživy já sám a Chen Xiao Wang ještě teď máme problémy s nehty, které se nemohou uzdravit ani dnes.“ Chen Zhen Lei je vedoucím pro 400 škol v provincii Henan, včetně Shaolinského chrámu. Napomáhá vést školy a koordinuje činnost a organizaci s řediteli, učiteli a trenéry. Odpovědnost, vůle a cvičení Taiji, spolu s vlastními principy Chen Zhen Lei dovedlo z vesnického nuzného života do továrny a od života v továrně až k životu Taiji, který Chen Zhen Lei hrdě a pokorně vede dnes.“

Wang Xian

se narodil v roce 1944 ve slavné Chenjiagou (Chen Village) v provincii Henan, kde sídlí i legendární shaolinský klášter.  Wang Xi´an patří k 19. generaci mistrů Chen Taijiquan. Wang Xian je jedniím ze čtyř tygrů z Chenjiagou (Chen Xiaowang, Chen Zhenglei, Zhu Tiancai a Wang Xian). Wang Xian na rozdíl od mistrů, kterří cestují po světě a šíří slávu rodiny Chen v podobě Chen Taijiquan, zůstává v rodné domovině a svědomitě drží tradici pro budoucí potomky rodiny. Wang Xian byl pronásledován za kulturní revoluce a bylo mu zakazováno cvičit i učit Tchaj-ťi. Wang Xian a jeho taiji je měkké, volné, spirálovité jako vrabec pronásledující brouky v trávě, avšak fajin je rychlý, dobře zakořeněný, vizitkou Wang Xiana je jeho syn Wang Zhan Jun, který platí za velmi schopného bojovníka.

Zhu Tiancai

se narodil v provincii Shaanxi v Číně v roce 1944. Zhu Tian Cai stejně jako například Chen Xiaowang patří mezi 13. Velmistrů Tchaj-ťi čchüan na světě. Zhu Tiancai se řadí k 19. Generaci Taiji rodiny Chen tak jako Chen Zhenglei, Wangxian, Chen Xiaoxing, Chen Yu a Chen Xiaowang. Od svého raného věku započíná trénink Tchaj-ťi čchüan. Zhu Tiancai od 6 let podřizuje svůj život Taiji. S mistrem Chen Zhaopi tvrdě a vytrvale od roku 1958 trénuje vnitřní bojové umění Taijiquan Chen. Zhu Tiancai se snaží proniknout do hluboké studnice umění Tchaj-ťi čchüan, aby bylo možné tuto tradici uchovat pro další generace. Později přechází Zhu Tiancai spolu s Wang Xianem, Chen Zhengleiem a Chen Xiaowangem pod tréninkové vedení mistra Chen Zhaokui a plně dokazují, že si zaslouží označení 4 tygři z Chenjiagou (Čchen-ťia-kou). Mladý Zhu Tiancai plně docenil snahu mistrů Chen Zhaopi a Chen Zhaokui. Zhu Tiancai po vzoru Chen Xiaowanga začíná vyjíždět na semináře po světě a snaží se šířit a učit vnitřní bojové umění Taijiquan Chen jako bojové sebeobrané umění, ale třeba také jako rehabilitační cvičení k utužení a léčbě zdraví člověka. Mistr Chentaiji (Čchen tchaj-ťi čchüan). V České republice již má také mnoho příznivců a pravidelně navštěvuje Radka Koláře – Taiji akademie a Zhai Hua – Wushu Institute.

Feng Zhi-Qiang

nedávno zesnulý mistr Chen Taijiquan 18. Generace žil v Pekingu. Narodil se v roce 1928. Feng Ziqiang si bojové umění oblíbil už jako malý chalpec. V 8 letech začal cvičit Shaolin (Tongzi), tongbeiquan (druh boxu napodobovací pohybů opice na zádech), xingyiquan a Baguazhang poté nastoupil do učení u legendárního mistra Chen Fa Ke v Pekingu. Fen Ziqiang byl vytrvalý, poctivý a pracovitý. Feng Zhiqiang se stal velmi zručným v umění tuej-šou v Chen Taijiquan, byl takřka jediný schopen vydržet tvrdé tréninkové podmínky s Chen Fa Ke. Feng Zhiqiang se narodil v ShuLu, provincie Che-pej. Feng Ziqiang je prezident Institutu pro výzkum Taiji Quan stylu Chen, v Pekingu, víceprezident Městského sdružení umělců v Pekingu, člen čínské asociace Wu-Shu, prezident Huaxia klubu bojových umění. Feng Ziqiang absolvoval mnoho zápasů a ke sklonku života Chen Fa Ke odpovídal na vyzvání v zastoupení.

Chen Ziqiang

se narodil v provincii Henan v proslulé vesnici a líhni Taiji mistrů Chenjiagou. Chen Ziqiang tedy pochází přímo z rodiště Chentaiji. Chen Ziqiang se narodil před více než 30 lety váží něco kolem 67 kg a měří 165 cm. Chen Ziqiang je synovcem velmistra Chen Xiaowanga , synem Chen Xiaoxinga a pravnukem ChenFa Ke. Chen Ziqiang a bratranec Chen Bing jsou proslulí svou vůlí a odhodláním  při tréninku Chen Taijiquan. Chen Ziqiang i Chen Bing jsou jedni z nejlepších bojovníků, mistrů a učitelů pokračovatelské 20. Generace mistrů Taiji z Chenjiagou. Chen Ziqiang je znám pro své úspěchy zejména při tuej-šou (přetlačování rukama). Chen Ziqiang je často líčen jako bojovník bez slitování s vyjímečným tvrdým ťingem. Ovšem mistr Chen Ziqiang je nesmírně laskavý a trpělivý, při rozhovoru s ním cítíte onen Chen-ovský přirozený klid, který známe od mistra a hlavy rodiny Chen z Chenjiagou Chen Xiaowanga. Už od útlého věku 4 let cvičil Chen Ziqiang pod vedením svého otce Chen Xiaoxinga, později společně s Chen Bingem. Trénnink zpočátku obsahoval hlavně cvičení postojů a qi gong. Dnes Chen Ziqiang ovládá bravurně jak ruční formy Chen Taiji tak formy se zbraněmi. Chen Ziqiang pomáhá svému otci Chen Xiaoxingovi vést školu Chen Taiji v Chenjiagou avšak také začal učit po Evropě i Americe a pravidelně navštěvuje studenty celého světa. Od 19. Let se Chen Ziqiang pravidelně začal účastnit turnajů a zápasů.V roce 1997 byl certifikován titulem „Warrior Level One“. Chen Ziqiang vyhrál mnoho zápasů San-shou a nebojí se pravidelně křížit ruce ani s mnohonásobně těžšími a vyšími vyzyvateli. V roce 2011 i 2012 Chen Ziqiang zavítal na semináře i do České republiky.

Chen Bing

se narodil v roce 1971 otci Chen Yinghe. Chen Bing je synovec Chen Xiaowanga a věnuje se tréninku Chen Taijiquan od útlého věku pod vedením Chen Xiaowanga a Chen Xiaoxinga. Chen Bing patří s Chen Ziqiangem mezi představitele a mistry Chen Tijiquan 20. generace. Chen Bing i přes své relativní mládí dovedl už svým stylem vyúky a tréninku Tchaj-ťi zaujmout mnoho lidí a proslul v mnoha částech Číny, Japonska, Koreje, Evropě a USA. Chen Bing založil svou vlastní školu a vyúkovou síť Chen Taijiquan. Chen Bing věnoval přes 250 000,- Kč na oběti zemětřesení v S‘-čchuanu. Chen Bing je prezident Světové asociace Chen Tai Ji Quan, prezident Chen Taiji Village asociace bojových umění a místostarosta Chenjiagou.

Jan Silberstorff

se narodil v Hamburku v roce 1967. Jan Silberstorff se aktivně začal věnovat bojovým uměním už v 15 letech a sice tvrdým vnějším stylům kung-fu (wu-shu). Jan Silberstorff však postupem času při hledání vnitřní harmonie a vyrovnanosti, čím dál vice inklinuje k vnitřním stylům, k Taijiquan. Jan Silberstorff odjíždí ve svých 22 letech do Číny, kde ve vesnici zakladatelů Taijiquan Chen hledá svou cestu. Jan Silberstorff byl přijat jako jeden z prvních evropských cizinců do vesnice Chenjiagou ke studio Taiji stylu Chen (Čchen). Jan Silberstorff byl představen hlavě rodiny Chen a strážci formy velmistru Chen Xiaowangovi. Chen Xiaowang se postupně přesvědčil o vážném zájmu Jana Silberstorffa o komplexní bojové umění a zdravotní cvičení, jakož i filosofii Taijiquan Chen a přijal ho za svého žáka. Jan Silberstorff vytrvale následoval učení svého mistral a posléze se stal zástupcem asociace WCTA (organizace pro Chen Taijiquan) v Německu. Jan Silberstorff postupně rozšířil pobočky asociace po 120 městech v Německu a věnuje se kvalitní vyúce a tréninku Chen Taijiquan ručních I zbraňových forem. Jan Silberstorff každoročně vyjíždí do zahraničí, kde se snaží dale šířit myšlenky a cvičení Taiji. Jan Silberstorff získal obdiv svými na Evropana velmi nízkými postoji, jeho poznávacím znamením je take výstřední účes, to však v žádném případě neubírá jeho vysokým znalostem a dovednostem ve cvičení Taijiquan Chen.

Vít Vojta

žák mistra Chen Xiaowanga, sinolog, překladatel, tlumočník, spisovatel a právník, pracuje v Praze a Šanghaji. V Číně zakládal a vedl obchodní zastoupení, organizoval obchodní a poznávací mise do ČLR a východní Asie. Vít Vojta je také autorem velmi sofistikované a už vyprodané knihy vydané před 10 lety v nakladatelství Vodnář „Umění tchaj-ťi čchüan“. Kniha „Umění tchaj-ťi čchüan“ vymezuje místo tchaj-ťi čchuän v čínské kultuře a mezi bojovými uměními a podává přehled jeho historického vývoje. Vít Vojta ve své další knize „Čínský svět“ nabízí jedinečný pohled na kořeny a tradice čínské civilizace. Vít Vojta ve své knize „Čínský svět“ srovnává tyto tradice a kořeny s vlastní kulturou a zprostředkovává vlastní zážitky, poznání a zkušenosti ze současné Číny. Vít Vojta originálně nahlíží na moderní rozvíjející se Čínu, provádí čtenáře čínským prostředím a pomáhá mu pochopit čínský svět a zorientovat se v jeho každodenních úskalích a změnách.Jako znalec jazyka a prostředí doprovází státní návštěvy a tlumočí vrcholným státním zástupcům a představitelům České republiky. Vít Vojta má za manželku známou zpěvačku Feng Yun Song, která vyučuje zpěv a celkově se zabývá prací s lidským tělem, dechem, hlasem, zároveň pravidelně organizuje oslavy Nového čínského roku pod názvem Songfest po různých městech v České republice.

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. 4 mistři rodiny Chen – 4 Buddhovi bojovníci – Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Kořeny Čchen Tchaj-ťi čchüan – vyprávění mistra Zhu Tiancai Wikipedie http://taiji-chenstyle.cz/clanky/novinky-a-clanky/chen-taijiquan-cchen-tchaj-ti-cchuan-z-chenjiagou-… […]
  2. 4 mistři rodiny Chen – 4 Buddhovi bojovníci - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Kořeny Čchen Tchaj-ťi čchüan – vyprávění mistra Zhu Tiancai Wikipedie http://taiji-chenstyle.cz/clanky/novinky-a-clanky/chen-taijiquan-cchen-tchaj-ti-cchuan-z-chenjiagou-… […]
  3. Buddhovi bojovníci... mistři Čchen tchaj-ťi čchüan - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Chen Taijiquan: Masters & methods – Davidine Siaw Voon Sim & David Gaffney Chen Style Taijiquan, Sword and …