Cesta klidu, cesta tchaj-ťi

Cesta klidu, cesta tchaj-ťi

Tchaj-ťi (Taiji) vyúka zahrnuje, jak základní stání v postojích a cvičení dechových čchi-kung (qi gong) forem, tak základní cvičení spirálovitého celostního pohybu – navíjení hedvábí (chan si jing – dovednost cirkulace qi energie cez kruhové pohyby + dýchání) a samozřejmě cvičení sestav a forem bez i se zbraněmi a (tuej-šou) přetlačování rukama, cvičení v páru a volný sparing. Tchaj-ťi čchüan staví na principech jin a jang – tvrdé a poddajné pohyby a klidové fáze na sebe měly harmonicky navazovat.Taiji zlepšuje funkci orgánů, povznáší mysl, zlepšuje výživu kloubních pouzder a úpon svalů a šlach, zbavuje člověka strachu a stresu.

Tchaj-ťi čchűan Čchen (Taijiquan Chen) je dobré začít cvičit od elementárních jednoduchých pohybů a tyto znalosti zažité tělu vrstvit. Při cvičení Tchaj-ťi čchűan nepospíchejte, nepřeskakujte. Pozorujte horu, ale při postupu se soustřeďte se na každý jednotlivý schod, i když jich jsou tisíce. Tchaj-ťi čchűan základní styl čchen (Chen) pochází z vesnice Chenjiagou v provincii Henan. Jedna z nejvýznamnějších postav dneška v Taiji je bezesporu velmistr Chen Xiaowang, nositel tradice, formy a odkazu tohoto rodiného dědictví a lidského pokladu Chen taijiquan.

V Tchaj-ťi čchűan Čchen jsou dvě základní sestavy Lao Jia Yi Lu (1.sestava starého rámu – pomalá z důrazem na plynulý tok vnitřní energie a koordinaci těla) a Lao Jia Er Lu (2. Sestava starého stylu s důrazem na výdej explozivní síly fajin). Dědeček Chen Xiaowanga legendární Chen Fa Ke sestavil 2 sestavy nového rámu, zcivilněné zaměřené na qinna (zámky a páky) a výdej fajin – Xin Jia Yi Lu a Xin Jia Er Lu.