Ano, chci zkusit cvičit tchaj-ťi…

Ano, chci zkusit cvičit tchaj-ťi…

Pro tchaj-ťi čchűan není třeba žádné vybavení, jedná se o velmi levné cvičení, avšak o to více je vyžadováno soustředění a vnímání.

Trénink tchaj-ťi čchűan začínáme rozcvičkou a strečinkem, kdy uvolňujeme páteř, klouby, protahujeme svaly, vnímáme svůj dech, zklidňujeme se a předehříváme celé tělo. Poté přichází čchi-kungové cvičení nebo základní pohybový nácvik ve formě navíjení hedvábí a končí se klidným procvičením forem, které opakujeme a zažíváme.

Tchaj-ťi čchűan má mnohovrstevný přínos pro lidské tělo. Rozpouštění a zvládání stresu, prokrvení celého organizmu, zlepšení funkce srdce, snížení hladiny cholesterolu, zklidnění krevního tlaku, správné držení páteře, hluboké brániční dýchání, zvýšení kloubní hybnosti, protažení a pružnost těla, rehabilitace kloubů, šlach, svalů a vaziv, odolnost proti civilizačním chorobám, podpora zdravého spaní…

Saténový komplet tchaj-ťi čchűan (taiji quan)

Mistr v uniformě tchaj-ťi čchűan (taiji quan)

Tchaj-ťi čchűan posiluje svaly, šlachy a zpevňuje kosti. Zjemňuje dopady artrózy a působí jako prevence proti různým bolestem zad, osteoporóze a zraněním plotének, páteře a kloubů.

Tchaj-ťi čchüan zlepšuje celkovou koordinaci pohybu, orientaci v prostoru a držení rovnováhy. Pravidelné cvičení zlepšuje kardiovaskulární kapacitu, zvyšuje okysličování tělesných tkání, zklidňuje tlak a preventivně zabraňuje vzniku ischemických chorob.

Vzhůru do toho.