Tradiční čínská medicína, qi gong a taiji

Tradiční čínská medicína, qi gong a taiji

Tradiční čínská medicína, qi gong a taiji (Tčm, čchi kung a tchaj-ťi)

Tradiční čínská medicína se teoreticky a zejména prakticky ukázala být nejpropracovanějším a nejucelenějším systémem péče o zdraví, a to v celosvětovém měřítku, navíc staletími ověřeným i při léčbě závažných onemocnění. Tradiční čínská medicína, jako původní a ucelený systém, přistupuje k diagnóze a léčbě zcela odlišně. Především se zde nepracuje s diagnózou, nýbrž s člověkem. S člověkem, jako s neopakovatelnou individualitou. Neexistují totiž dva lidé se stejnými obtížemi.

Již před nejméně dvěma tisíci lety si Číňané uvědomovali, že emoce mají výrazný vliv na stav celého organismu a mohou dokonce poškodit funkci vnitřních orgánů. Podle tradiční čínské medicíny např. hněv, jakožto emoce, nejvíce ovlivňuje resp. poškozuje játra a naopak, disharmonie jater předurčuje, že je člověk náchylný k hněvu a výbuchům zlosti. Navíc, jelikož vnějším vývodem jater jsou oči, může se stav disharmonie jater projevit také oslabením zraku, rozmazaným viděním, zarudlýma očima apod. To znamená, že harmonizace resp. léčba určitého orgánu (zde v konkrétním případě jater) může podle čínské medicíny vyřešit také emoční problémy (v případě jater sklon k hněvu) daného člověka. Totéž platí např. u plic, jejíchž emocí je smutek. Člověk jehož plíce jsou od narození oslabené, bude s největší pravděpodobností v životě velice často propadat smutku a žalu, což jen dále bude prohlubovat oslabenost jeho plic (s níž souvisí např. zvýšená náchylnost k nachlazení, rýmě apod.).

Při čínských cvičeních životní síly qi gong a taijiquan (čchi-kung a tchaj-ťi čchüan) věnujeme význačnou pozornost pocitům, které se navazují na dýchání, držení těla a na práci s představou. Co nejdokonalejší by mělo být uvolnění těla a ducha a vnímání naprosté přirozenosti cvičení. Neklid a předrážděnost mohou nastoupit, jsou-li dýchání a síla představy vedeny příliš silně, jestliže toužíme po rychlém a pozitivním výsledku. Vnější pohyby mají být doprovázeny vnitřním klidem ducha, cvičení s vedením představy vyúsťuje do harmonického vnitřního pohybu.