Tchaj-ťi proti civilizačním chorobám

Tchaj-ťi proti civilizačním chorobám

 

Tchaj-ťi (Taiji, Tajči, Tai chi, Tai čchi) je velmi starobylý propracovaný systém cvičení, který jemnými metodami pečuje o lidské tělo. Při cvičení se vychází ze středobodu rovnováhy a centra napětí tantchienu (podbřišek), kde pas otáčí a přenáší váhu po přesně zatěžovaných končetinách a spodní části těla. Při tchaj-ťi je tak vršek těla i s končetinami plně uvolněný, lehký a průchozí. Celé lidské tělo je jakoby zavěšeno od temena dolů. Všechna váha a s ní i napětí, tak může přirozeně klesat dolů. Hrudník je uvolněný a člověk dýchá plynulým hlubokým bráničním dechem. Pohyb vždy vychází ze středu těla a větší vzdáleností se kruhově rozšiřuje a zvětšuje.

„Podstatné není vždy zřetelné.“

Při tchaj-ťi člověk používá ke cvičení svou přirozenou váhu a měkký přesný fyzický pohyb. Vždy napůl cvičíte v prostoru a napůl v sobě. Tchaj-ťi je tedy čchi-kung v pohybu. Dechová cvičení klidné mysli, která přenášíme do pohybu. Pohyb v tchaj-ťi je tak odlišný od běžného pohybu plného napětí a nervozity. Tchaj-ťi nás v jakémkoli věku dává možnost intimně a uvolněně se setkat se svým tělem a pečovat o něj.

Díky tchaj-ťi člověk čerpá sílu a přirozeně ji cirkuluje skrz orgány, kosti, svaly a klouby těla. Tchaj-ťi pomáhá odstranit bloky a automatické jednostranné přetěžování. Pravidelné cvičení ulevuje od bolesti zad a bolesti pohybového ústrojí. Tchaj-ťi je v podstatě sprcha a masáž uvnitř těla, relaxuje psychicky i fyzicky lidské tělo a poskytuje nám tak účinnou zbraň a obranu proti civilizačním chorobám.