Taijiquan – tchaj-ťi čchűan

Taijiquan – tchaj-ťi čchűan

Taijiquan, někdy také nazýváno zkráceně Taiji, je několik set let staré bojové umění, které kombinuje přesné pohyby těla s hlubokým dýcháním a využívá principy Taiji, tedy energie jin a jang. Taijiquan zlepšuje jak fyzickou, tak psychickou kondici, pomáhá měnit člověka mentálně, naučí ho ovládat dech a pracovat s vnitřní energií. Může zklidnit mysl a uvolnit tělo, čímž se posiluje schopnost k přežití v dnešním hektickém a stresem naplněném světě. Od té doby, co Taijiquan vzniklo, nejen že se ukázalo jako efektivní bojové umění, ale také užitečné pro zlepšení zdraví a léčení mnoha nemocí.

Taiji je jedním z nejrozšířenějších stylů wushu. Každý jeho pohyb, eventuálně cvik, představuje obranu nebo útok. Z hlediska zdravotního působení však není znalost bojových akcí rozhodující. V průběhu více než čtyřtisícileté historie vzniklo na obrovském území Číny velké množství různých tělesných, duševních a duchovních cvičení. Většinou byla motivována snahou o zachování, prodloužení a zkvalitnění života.
Za legendárního zakladatele Taijiquan bývá považován Zhang San-feng z Wudangských hor, taoistickou tradicí označovaný jako „Nesmrtelný“. Po devíti letech meditace ve Wudangských horách dosáhl pochopení Tao. Během poustevnictví uviděl Zhang San-feng ze své chatrče jednoho dne bojovat mezi sebou hada a straku. Zůstal ochromen plynulostí rotačních a spirálovitých pohybů hada, který dovedně uhýbal a souboj vyhrál.

Za prvního historicky doložitelného zakladatele TaiJi Quan, který toto umění již takto nazýval, bývá považován Chen Wangting (1600-1680), z 9. generace rodiny Chen z vesnice Chenjiagou okres Wen-sien provincie Che-nan. TaiJi Quan se po celá staletí vyučoval v rodině Chen. Z tohoto rodinného stylu vycházejí styly další, pojmenované podle rodových jmen pozdějších zakladatelů. V současnosti se nejčastěji můžeme setkat se styly Chen, Yang, Sun, Wu, které jsou populární po celém světě. Řadí se do skupiny takzvaných Vnitřních stylů.

Jak vlastně funguje Taiji? „Taiji“ můžeme chápat jako usměrněnou cirkulující energii. Stejně jako Platónská jeskyně i moderní fyzika, vychází  tato metoda z předpokladu, že pevná hmota není pravdivý jev. Tento obraz a zdi nejsou skutečné – je to jen čirá energie, ale elektrony se pohybují tak rychle, tak obrovskou rychlostí, že je nemůžete spatřit oddělené. To vytváří pocit pevnosti. A tak je tomu i s vaším tělem. To, k čemu se konečně nyní moderní fyzika dopracovala, to věděl Taoismus už tisíce let – že lidské tělo je pouze energie.

Taiji je vnímáno jako vyšší škola Qi-gong (čchi-kungu). Během letitého cvičení dochází k totální přeměně pohybových stereotypů. Taijiquan je tréninkem vnější a vnitřní rovnováhy. Zlepšuje se tělesná senzomotorika, při Taiji se zapojují i ty nejmenší svaly páteře (autochtonní svaly – nejhlubší vrstva zádových svalů). Právě díky tréninku rovnováhy se prakticky při každém Taijiquan kroku procvičuje hluboké svalstvo břicha a zad.

Dýchejte přirozeně a klidně přes nos, ústa držte jemně zavřená, neměňte rychlost dýchání. Nedýchejte příliš hluboce a příliš pomalu. I kdež dech má být dlouhý a hluboký, nesnažte se o to. Váš dech začne být plnější časem naprosto automaticky, jak se zvýší vaše vnitřní kapacita nejdříve se správně naučte technice břišního-bráničního dýchání. Proces zrání ve cvičení přijde naprosto přirozeně a samovolně.