Proč cvičí tchaj-ťi lidé s vysokým tlakem a po infarktu?

Proč cvičí tchaj-ťi lidé s vysokým tlakem a po infarktu?

 

Cvičení Tchaj-ťi se ukazuje jako účinným pomocníkem pro lidi zotavující se po infarktu. Celé tělo je po srdečních příhodách otřeseno, zesláblé a v disharmonii. Pravidelné cvičení Tchaj-ťi posiluje dech, zklidňuje mysl, posiluje tělo. Lidé pravidelně praktikující staročínské vnitřní cvičení se zotavují po infarktu rychleji, jak dokazují evropské i americké zdravotní studie. Cvičení tchaj-ťi navíc poskytuje lidem po infarktu funkční preventivní zklidnění a harmonii pro další plnohodnotný život.

Uvolnění zevnitř těla při provádění pomalých soustředěných a kruhových pohybů podpořené plným plynulým břišním dýcháním přináší oslabenému člověku mnoho výhod a pozitiv. Tchaj-ťi zvyšuje nenásilně denní dávky zdravého pohybu a odolnost vůči stresovým civilizačním faktorům. Hlavní důraz cvičení se klade na přesný pohyb váhy a zatížení v kombinaci s uvědoměním si a lokací těžiště a rovnováhy.

Cvičení tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen (Chen) rovněž častěji vyhledávají lidi s vysokým krevním talkem a artrózou. Celý oběhový systém se stává průchodnějším a pružnějším a to i v pokročilém věku. Je celkem logické, že tchaj-ťi jako první reflektují právě senioři. Jejich zdravotní potíže a problémy mají totiž už děsivě psychické a fyzické rozměry. Nicméně každý by si měl uvědomit, že zdravý chod organizmu je jaksi normální stav a úzce souvisí s psychickými stavy.

Většina silových a úpolových cvičení dneška vede spíše k napětí a tuhnutí organizmu. Člověk se tak nechtěně stresuje sám od sebe a to nemá být cílem zdravého pohybu. Tchaj-ťi nabízí kvalitní alternativu dnešnímu člověku, který je specializován a oproštěn od univerzálního uvolněného průběžného pohybu našich předků.