Pravidelný trénink tchaj-ťi čchűan

Pravidelný trénink tchaj-ťi čchűan

Při pravidelném tréninku tchaj-ťi čchűan máme možnost vštěpovat tělu stabilizované držení těla a spojování všech částí v jednolitý houževnatý pohyb. Naše tělo tak používáme vědomě a přirozeně. Odbouráváme si špatné pohybové návyky a chyby v držení těla.

Ve zdravém těle zdravý duch. Pracujeme sami na sobě, přítomně a vědomě. Větší štěstí si naše tělo nemůže přát.  Pohyb má počátek v mysli, pas je generálem, který udává směr a čas.

Saténový komplet tchaj-ťi čchűan (taiji quan)

Mistr v uniformě tchaj-ťi čchűan (taiji quan)

Mistr Čchen Siaowang (Chen Xiaowang) říká: „Je to jako v autě, pas je volantem a řízením. Bez pasu nejsme schopni pracovat s tělem jako celkem.“ Pas je středobodem lidského těla, v pase je nejsilnější systém svalstva na lidském těle (svaly břišní – např. přímé i šikmé, zádové – např. široký sval zádový, vzpřimovače trupu, stabilizační – např. bránice, pánevní dno, dechové – např. hrudní.

Qi gong
Jedná se o velmi složitou spolupráci mnoha svalu v kruhu kolem pasu. Pas distribuuje a stěhuje velmi obratně zatížení z kyčle do kyčle, z nohy na nohu, ze strany na stranu a vyvažuje těžiště a spolupracuje s nohama a vrchem těla na rovnováze.

Užívejte okamžiku. Buďte vyrovnaní a klidní.