Hluboké umění tchaj-ťi

Hluboké umění tchaj-ťi

 

Tchaj-ťi čchűan je vnitřním bojovým uměním i zdravotním cvičením, které klade důraz na hluboké brániční dýchání, regulaci a rozpouštění napětí v těle, na koordinovaný plynulý pohyb celistvého těla, rovnováhu, stabilitu, na přesný přesun váhy do uvolněných a připravených kloubů, na držení páteře a na celkovou průchodnost těla a přirozenou cirkulaci energie v něm.

Při praxi tchaj-ťi člověk průběžně pracuje s dechem, hlubokým stabilizačním systémem páteře a rovnováhou. Cvičenec bourá své pohybové stereotypy a snaží se přirozeně a jemně pracovat s celistvým tělem pro efektivní přirozený chod organizmu.

Všechny části těla se tak spájí v jeden celek fungující ideálním způsobem. Dech je klidný a hluboký. Dech prochází tělem velmi jemně. Pomalý uvědomělý pohyb tchaj-ťi šetrně protahuje klouby, svaly a šlachy. Lidské tělo má čas na všechny potřebné procesy existence. Stav mysli ovládá celé tělo i procesy uvnitř. Měkkost a houževnatost jsou základními cestami tchaj-ťi k dosažení celistvosti a průchodnosti.

Lidské tělo je tak dokonalým pacientem i lékařem navzájem – rovnoměrně zatěžovaným, prokrvovaným a průchozím.