Cvičení tchaj-ťi

Cvičení tchaj-ťi

 

Tchaj-ťi je často doporučováno lékaři jako metoda cvičení vhodná pro pokračování rehabilitace, pro všechny,kteří mají problémy s pohybovým aparátem,chtějí uvolnit svaly a odstranit bolesti, pro všechy co trpí astmatem, pro lidi s chronickými bolestmi zad. Tchaj-ťi čchen je tisíciletími ověřené cvičení obsahující zdravotní benefity. Cvičení tchaj-ťi patří k nejlepším prostředkům k upevňování zdraví. Praktické zkušenosti i vědecké výzkumy ukazují, že časté cvičení tchaj-ťi čchen má příznivý vliv na nervy, krevní oběh, činnost srdce, reguluje dychání, zlepšuje metabolismus, procvičuje svalstvo a uvolňuje klouby.

Tchaj-ťi obsahuje na jedné straně měkké pomalé a uvolněné pohyby, na druhé straně rychlé explosivní výpady. Obojí propojeno v charakteristické spirály a kruhy. Tchaj-ťi, bylo vyvinuto mnoho různých tréninkových metod, včetně základních cvičení jako je stání v postojích, trénování jednotlivých pozic, cvičení sestav, cvičení na rozvoj síly, cvičení se zbraněmi a přetlačování rukama na rozvoj citlivosti. Pro praktikujícího Tchaj-ťi čchüan je cvičení ve stoji (např. Zhanzhuang – stojíme uvolněně, jako bychom byli zavěšeni za temeno, s chodidly na šíři ramen, paralelně postavenými a pevně zakořeněnými do země a s lehce pokrčenými koleny.) pouhý nástroj k tomu, abychom strukturovali držení těla tak, aby všechny klouby byly otevřené, aby se uvolnily orgány a aby tělem mohla volně proudit životní energie čchi.

Cvičení v postojích umožní shromáždit qi a posílit svaly a kosti, posiluje vazivo kloubů, posiluje a protahuje svalové úpony, harmonizuje a posiluje jak trávicí tak smyslové orgány, rapidně zlepšuje koordinaci a v neposlední řadě zlepšuje komunikaci levé a pravé hemisféry. V postojích a formách vždycky držet boky uvolněné, zadek podsazený, jenom tehdy se vaše pohyby stanou měkké, kruhové, plynulé a harmonické, jak je vyžadováno v tchaj-ťi-čchüan. Pro kvalitní postoje je zcela zásadní správné dýchání. Pro praxi qi gong (čchi-kung) i taijiquan(tchaj-ťi čchűan) je dosažení stavu poklesu energie do dantian (tan-tchien) naprosto zásadní, neboť při cvičení těchto systémů s energií tan-tcheinu pracujeme. Cvičit čchi-kung nebo tchaj-ťi čchűan bez schopnosti pociťovat energii tan-tchien a určitým způsobem s ní pracovat ztrácíme nebo lépe řečeno míjíme 90% prospěchu, který by nám praktikování těchto systémů mohlo přinést.

Tchaj-ťi čchüan
vyžaduje lehkost a citlivost v horní části těla. Zároveň by spodní část těla měla pociťovat výraznou tíži a spojení se zemí. Tento pocit se často přirovnává k obrovskému stromu s hlubokými kořeny. Větve se hýbají a houpou ve větru, zatímco kmen je pevně ukotven svými kořeny. Charakteristikou tchaj-ťi-čchüan je nepřetržité proudění čchi a stabilní, silný a pevný postoj i pohyb. Pevné a přitom houževnaté postoje jsou jak v Tchaj-ťi tak v Shaolinu, Wudangu či dalším gong fu (kung-fu) nebo wu-šu (wu-shu) naprosto zásadní a je až s podivem kolik cvičenců jimi pohrdá a opomíjí je.

Tchaj-ťi má mnoho sestav rukou i se zbraněmi. První sestava starého stylu, jejíž hlubokou znalost doporučuje jako základ velmistr Chen Xiaowang, Lao Jia Yi lu je klíčem a základní tréninkovou sestavou stylu Čchen tchaj-ťi čchűan. Ze sestavy Lao Jia Yi Lu vyšly další styly a sestavy taijiquan, Lao Jia Yi Lu obsahuje mnoho pomalých plynulých pohybů, které vycházejí z principů navíjení hedvábí. Lao Jia Yi Lu učí člověka pevným a vnímavým postojům, prohlubuje uvědomění si základních pohybů a principů dýchání a přenášení váhy. První sestava starého stylu tchaj-ťi čchen je velmi často podceňována a mnoha cvičenci nepochopena, přesto ji s chutí cvičí mnoho lidí různého věku.