Zhan zhuang – stoj sloupu, stromu, prázdnoty

Zhan zhuang – stoj sloupu, stromu, prázdnoty

Zhan zhuang (čchan čchuan) postoj wu-ťi, postoj sloupu a postoj stromu.

Zhan zhuang qigong k nejznámějším důležitým cvičením s vnitřní energií qi. Zhan zhuang je jedno ze základních cvičení v několika bojových systémech (Chen Taiji, Yiquan).

Zhan zhuang je výhradně závislý na postavení a uvolnění těla a končetin i když jde o statické pozice a samozřejmě na dechu. Díky volnému, hlubokému, pravidelnému dýchání do otevřených kloubů, svalů, vaziv, šlach, kostí a orgánů má zhan zhuang (čchan čchuang) zdravotní přínos pro člověka, statický qigong Zhan zhuang zlepšuje a rehabilituje stav fyziologických orgánů.

Zhan zhuang se často praktikuje ze zdravotních důvodů jako prevence či jako lék proti stresu a přeplnění dnešní doby, avšak je také neodmyslitelně spjat se studiem bojových umění wu shu či gong fu (wu šu, kung fu). Toto cvičení se zdá být velmi jednoduché a prosté a v tomto právě je.

Zhan zhuang může cvičit jak dítě tak senior, zhan zhuang neboli sloup či postoj wu-ťi nezatěžuje a neopotřebovává klouby. Zhan zhuang (postoj wu-ťi) snižuje krevní tlak, obnovuje psychickou rovnováhu člověka, zlepšuje látkovou přeměnu a funkci orgánů. Pokud chceme začít nepotřebujeme k tomu nic, než sebe sama.

Zhanzhuang je základní prací s energií čchi, ale nenechme se zmást, zvládnutí této techniky vyžaduje mnoho let a stejně tak jako při Taijiquan (Chen, Yang, Sun, Wu, Zhao) je pořád kam stoupat či spíše s energií čchi kam klesat. Cvičení qigong (čikung, čchi kung) Zhan zhuang (čchan čchuan) rozvíjí tok vnitřní energie qi (čchi) a podporuje cirkulaci této energie po lidském těle.

Zhan zhuang patří do statických forem qi gong (čchi kung), které Číňané znají přes 4500 let, do Evropy se qi gong dostal až ve 20. století. Při Zhan zhuangu se používá mnoho typů dýchání – od podklíčkového přes hrudní, zádové až k břišnímu, záleží také na typu techniky qi gongu (čchi kungu).

Zhan zhuang pro Vás nesmí nikdy býti otravnou poviností a nesmí Vás obtěžovat. Zhanzhuang (čchan čchuan, čan čuan) je příjemný a velmi účinný, člověk jen musí chtít. Zhan zhuang je vlastně jinými slovy postoj stromu, sloupu či prázdnoty, člověk díky těmto cvičením získává lepší kontakt se zemi, takzvaně zakořeňuje. Pro cvičení Taijiquan je Zhan zhuang neodmyslitelný základ a jeden z prvních kroků.