Zdánlivá jednoduchost Taijiquan

Zdánlivá jednoduchost Taijiquan

 

Kvalita cvičení Taiji je závislá na kvalitě přístupu ke cvičení. Základními slovy Taiji Chen podle strážce formy a hlavy rodiny Chen z vesnice Chenjiagou velmistra Chen Xiaowanga je přirozenost, plynulost a měkkost. Jen při pomalém cvičení Taiji je možné si uvědomit to, co opravdu děláme a pak to případně změnit. Tchaj-ťi se rodí z wu-ťi a je matkou jin a jang. Pohybem se dělí a klidem spájí. Tíha vlevo vede k prázdnotě vlevo, tíha vpravo vede k úpravě vpravo. Směřuje-li nahoru, povedu jej zcela nahoru, když dolů, povedu jej zcela dolů. Jang neopouští jin a jin neopouští jang, oba se navzájem završují, teprve tak jde o porozumění síle. Čím víc budeme po jeho dosažení cvičit, tím bude technika dokonalejší.

Při cvičení Taijiquan je tok Qi mnohem silnější a může prorazit blokády. Základem spojení je správný pohyb. Správný pohyb je velmi důležitý. Tímto způsobem komunikuje dantian se svaly, které jsou hlavním nástrojem komunikace. Styl Chen Taijiquan kombinuje v sobě zkoumání dynamiky, tedy síly, energie, pohybu, a vztah mezi nimi, s teoriemi tradiční čínské zdravotní teorie „jingluo“, která říká, že v těle existují vnitřní energetické dráhy a vedlejší dráhy. Využívá metody spirálovitého pohybu vnitřní energie, s použitím menší síly na překonání větší síly, a s použitím slabé síly k překonání silné síly.

„Stoj stromu nebo postoj wu-ťi“ je jedním z klasických postojů v qigongu. Existuje nespočet variací tohoto postoje, ale základní principy se objevují a uplatňují ve všech variantách. Stát jako strom, držení míče či stát jako sloup jsou názvy cvičebních technik systému Zhanzhuang. V technice podle velmistra Chen Xiaowanga se položí obě ruce pomalým spouštěním na body Lao Gong v lineárním propojení na spodní tantien. Kruhový rituál tří bodů, které splynou v jeden, je jednou z možností jak přivést energii do podbřišku.

Pro praktikujícího Taiji Chen je nástrojem na cestě k porozumění struktuře formy v pohybu. Proto velmistr Chen Xiaowang vypracoval obsah tohoto cvičení, včetně nezbytné struktury těla a z ní vycházející zacentrování energie qi a jejího propojení, výhradně pro princip Taijiquan. Když začínáme se cvičením Tchaj ťi, neměli bychom se snažit úmyslně a silou tlačit svoji čchi dolů do Dantianu, jelikož si můžeme způsobit více napětí a zároveň více zbrzdit tok čchi. Ze začátku, jelikož studenti ještě neznají přesně pohyby, necvičí je přesně nebo nepůsobí správně silou. Proto by neměli kontrolovat dýchání. Jen nechte tělo dýchat tak, jak potřebuje.

Až nahromadíte více zkušeností s cvičením Taiji, vaše pohyby se stanou lepšími a lepšími a správnějšími. Potom se potřeba těla kyslíku a vzduchu upraví sama a přiblíží se správným zásadám dýchání. Jestliže se pokoušíte ovládat dýchání nezkušení, můžete si spíš uškodit, než prospět. Chen Xiaowang lituje, jak málo lidí dokáže oceňit Taijiquan v celé jeho hloubce a užitečnosti. Mnoho lidí si myslí, že není nutné cvičit Taijiquan, aby si zlepšili zdraví. O Taiji Chen toho však mnoho nevědí. Většina lidí nemůže najít dobrého učitele, proto získají mnoho špatných návyků a informací o Taijiquan.