Základy Taijiquan – Navíjení hedvábného vlákna

Základy Taijiquan – Navíjení hedvábného vlákna

 

Vnitřní cvičení „navíjení hedvábí“ patří k základní průpravě stylu Čchen Tchaj-ťi čchuan (Chen Taiji quan).

Tento tradiční styl tchaj-ťi je složen z vnějších točivých pohybů celého těla kombinovaných s vnitřním tokem a plynutím energie čchi (qi). Cvičení navíjení hedvábí jsou neoddělitelnou a nesmírně důležitou základní formou při cvičení vnitřního bojového umění Tchaj-ťi (Taiji).

Formy Tchaj-ťi jsou dle principu jin a jang jsou sestaveny z otvírání a zavírání a rotace. Je podstatné v každém pohybu vedeném z centra ta-tchien (dantian) cca 2 cm pod pupkem ve vzdálenosti cca 7 cm zračit celistvý pohyb těla, nechat čchi energii volně a kontinuálně proplouvat.

Myšlenka vede a směruje vnitřní energii čchi (qi) a následně se do pohybu uvolněně dostává celé tělo. Koncentrace a vedení vnitřní energie vede k podpoře, stabilitě a zdravému fungování lidského těla. Velmi důležité je spustit váhu, podsadit a uvolnit kyčle, nalézt a posilovat kořen a stabilitu postojů a forem, objevit pocit plnosti a pružnosti, skrze řízené uvolnění a prací s vnitřní energií.

Lidé často zaměňují vnitřní cvičení tchaj-ťi za balet, meditaci či jakýsi podivný tanec a do skutečného nitra nejsou schopni ani nahlédnout. Tchaj-ťi (Tai-chi) se sice řadí k bojovým uměním, zároveň však pracuje i s vnitřními energetickými drahami v těle a s vědomým dýcháním, které prospívá, jak mysli, tak celému tělu. Tchaj-ťi čchuan (taijiquan) je tělesné rehabilitační cvičení, filozofický systém poznání a přirozenosti i bojové umění pracující s vnitřní energii čchi (qi).

Rozvíjení a práce s vnitřní energií prospívá celému tělu, orgánům, kloubům, krvi i mízám. Cvičení čchi pomáhá prokrvovat celistvě lidské tělo a oblažovat a regenerovat mysl. Jde vlastně o „levnou“ prevenci a rehabilitaci. Ovšem „levnou“ ve smyslu, že cvičit musí každý sám a většinou vše ztroskotá na lidské vůli, pohodlí a lenivosti. Pokud cvičíme a ovládáme plynulost vnitřní energie čchi, začne tělo tento tok a rozvod používat intuitivně, přirozeně a podvědomě. Vracíme se tak k dětské nezranitelnosti, zdravosti přírodní harmonii, pohyblivosti a čilosti.

Při cvičení v postojích čchi-kungu (qi-gong) je nutné zavěsit tělo přes vrcholek hlavy, vtáhnout hrudník a povolit kostrč, abychom vyrovnali páteř a eliminovali zakřivení v bederní a krční oblasti, záda jsou mírně zaoblená, ramena a lokty jsou spuštěna, dlaně volně otevřené, nohy pak jsou přes stehna spuštěny ke kotníkům, kolena nejsou v tlaku, mírně otevřená, tělo je celé průchozí, přirozeně prodýchané, zlepšuje se látková výměna, promazávají se kloubní spoje, můžeme započít cvičit s přirozeným nádechem do bránice a výdechem skrz ruce a nohy skrz podbřišek.

Pomocí tchaj-ťi, čchi-kungu, čchan ś kungu člověk získává vnitřní energii čchi a dobíjí své tělo. Čchi putuje energetickými dráhami – meridiány po celém těle až k nejzazším okrajům, Tchaj-ťi je také v překladu „Nejzazší bod“. Tchaj-ťi čchuan = Pěst nezazšího bodu či velkého předělu.