Základní nástroje při tréninku taijiquan Chen (tchaj-ťi čchűan Čchen)

Základní nástroje při tréninku taijiquan Chen (tchaj-ťi čchűan Čchen)

 

Mezi základní nástroje při tréninku taijiquan Chen (tchaj-ťi čchűan Čchen) bezesporu patří po základním strečinku a uvolnění, stoj Zhanzhuang (žan-žuan), navíjení hedvábí Chanshigong (čchan-si-kung), sestavy stylu Chen(Čchen) – Laojia Yilu (Lao-ťia-jilu), Laojia Erlu (Lao-ťia-arlu), Xinjia (Sin-ťia) nový styl).

Všechny tyto jednotlivé metody a způsoby cvičení a postupněho osvojování principů Taiji spojuje základní princip zavěsit osu, stát pevně opřen o zem a precizně pracovat s volným plným dýcháním a rozlišováním přenosu či umístěním váhy. Snášení váhy, zakořenění či umístění osy v těžišti je pro každého dnešního člověka vskutku nemilosrdným úkolem.

Lidská páteř, tisíce let vychovávaná ke vzpřímenému stoji, je dnes lámána v převažující sed s odpojením váhy v dolních končetinách. Naše nohy a celá nosná struktura těla, tak pomalu zeslabuje a kroutí se. V taijiquan Chen (tchaj-ťi čchűan Čchen) kladem důraz na komplexní použití celého lidského těla a všech jeho částí se zaměřením na rovnováhu a koordinaci. Pohyb je projevem klidu a klid zjevuje pohyb.

Pokud se pohne myšlenka, pohne se i celistvé tělo, není ničeho, co by se nepohybovalo. Člověk relaxuje mysl i tělo. Saháme jemně a koncentrovaně po přítomných okamžicích napojení se a zbavujeme se napínajících tužeb, vášní a vzbouřených emocí. Pěstujeme uvědomění a klid.