Výhody tchaj-ťi?

Výhody tchaj-ťi?

 

Tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen (Chen) a jeho univerzální dědictví by mohlo zajímat každého po zdraví toužícího člověka. Cvičení je svoji jemností přístupno i starší generaci, která den co den bojuje s pohybovými omezeními, artrózou a dysfunkcí kloubů a páteře. V dnešní době velmi mnoho vědeckých studií doporučuje Tchaj-ťi jako aktivní relaxaci vhodnou pro téměř všechny typy lidí.

Cvičení tchaj-ťi čchűan stylu Čchen posiluje přirozenou imunitu a odolnost organizmu. Tchaj-ťi vyvažuje a posiluje stabilitu těžiště a celý pohybový aparát. Pravidelné cvičení pomáhá tělu nabýt pružnosti a ohebnosti, omlazuje a občerstvuje celý nervový systém. Tchaj-ťi zvyšuje citlivost nervových drah a zakončení, odstraňuje ztuhlost kloubů a svalů. Praxe Tchaj-ťi rovnoměrně pracuje s celým tělem i jeho funkcemi. Toto staročínské cvičení je vhodné, jak pro sportovce a fyzicky pracující, tak pro lidi se sedavou povahou nebo prací.

Tchaj-ťi pracuje s člověkem zcela jinak než „fitness hobby sporty“, kam musíte přicházet odpočatí a připraveni se vyždímat na podlahu. Tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen vás šetrně ždímá zevnitř. Většina zranění pochází z tvrdé změny směru pohybu nebo z tvrdého dostoupnutí, dosednutí nebo dolehnutí. Nepřipravené kosti, svaly, šlachy a klouby nemají šanci se přirozeně připravit na zběsilý neřízený pohyb a hroutí se, praskají a lámou.

Tchaj-ťi zachází s lidským tělem šetrně přirozeným způsobem. Cvičíte a zároveň relaxujete, což je vždy těžší a náročnější než jen cvičit nebo jen relaxovat. Ano, Tchaj-ťi je výzva, avšak zdravotní benefity jsou více než přesvědčivé. Při Tchaj-ťi čchűan si člověk uvědomuje své nitro – procesy i stavy, které v něm probíhají. Jemný pohyb pečuje důkladně o životní funkce i klidný nadhled, který pozvedá a rozjasňuje mysl.