Tipy pro cvičení

Tipy pro cvičení

Při dlouhodobém napětí se tělo přizpůsobuje a vznikají patologické změny na páteři a stabilitě celého těla. Příkladem jsou civilizační nemoci dnešní „počítačové generace“ nebo jednostranné přetěžování. Tchaj-ťi oproti tomu je neustálý proces, ač v pohybu nebo klidu. Žijeme. Všechny svaly jsou připraveny, ale nevytváří napětí. Tělo je zapnuto na základní úrovni, zvyšujeme citlivost a vnímání.

Doporučuje se co nejpomalejší provádění pohybů. Díky tomu budete dýchat pomaleji a hlouběji, budete soustředěnější. Charakteristickým znakem Taiji je maximální stupeň protažení a rotace v každém pohybu. Tím dochází k uvolnění napětí a ke správné cirkulaci energie – čchi. Při cvičení Taiji se uklidní srdce, soustředí mysl, odpočinou si nervy a koordinují se všechny tělesné orgány. Léčebné účinky jsou vědecky dokázány, a tak se vám klidně může stát, že vám doktor při onemocnění pohybového ústrojí, páteře, kardiovaskulárních chorob, při vysokém krevním tlaku nebo při artritidě toto cvičení doporučí.

Pro tchaj-ťi čchűan není třeba žádné vybavení, jedná se o velmi levné cvičení, avšak o to více je vyžadováno soustředění a vnímání. Trénink tchaj-ťi čchűan začínáme rozcvičkou a strečinkem, kdy uvolňujeme páteř, klouby, protahujeme svaly, vnímáme svůj dech, zklidňujeme se a předehříváme celé tělo. Poté přichází čchi-kungové cvičení nebo základní pohybový nácvik ve formě navíjení hedvábí a končí se klidným procvičením forem, které opakujeme a zažíváme.

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Tchaj-ťi odstraňuje napětí - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Taiji Chen Style Nová Paka  (článek Tipy pro cvičení) […]