Tchaj-ťi a zdravé držení páteře

Tchaj-ťi a zdravé držení páteře

 

Tradiční čínské bojové umění, duševní a zdravotní systém tchaj-ťi vyžaduje vysoké nároky na cítění a držení páteře. Vnímání povolování celé dráhy páteře ze zavěšeného bodu Bai Hui na temeni hlavy až k bodu Hui Yin u stydké kosti. Celá hmotnost těla se snáší do budů Yongquan u příčné klenby chodidla. Aktivace základního hlubokého stabilizačního systému páteře (HSSP) vyžaduje zavěšení hlavy, povolení brady, uvolnění ramen a poklesnutí loktů, průchodnost zápěstí a prstů, zarovnání lopatek, vyprázdnění hrudníku, povolení a vyrovnání bederní části páteře, uvolnění pasu pro všestranný pohyb a brániční dýchání, povolení kyčlí.

Funkční uvolnění boků, přisednutí k pojmutí hmotnosti těla, která se podpírá pomocí stehen přes volná kolena a tiskne skrz klentbu chodidel do země. Člověk tak jest schopen se řádně opřít a stabilizovat rovnováhu celého mysli a těla. Vaše horní polovina těla se vyprazdňuje a uvolňuje, páteř se povoluje a všechny části těla se korektně zavěšují na páteřní systém. Hlavní centrum pohybu se přesouvá z hrudníku do podbřišku. Člověk se stává průchozím, může plně a klidně dýchat a kvalitně koordinovat jakékoli pohyby při správném postavení celého systému stabilizace a zatížení.

Bez komentářů

Trackbacky/Pingbacky

  1. Jak tchaj-ťi pomáhá páteři - Časopis Vnitřní síla - […] Zdroj: Taiji Chen Style Nová Paka  (článek Jak tchaj-ťi pomáhá páteři a Tchaj-ťi a zdravé držení páteře) […]