Tchaj-ťi základní pricipy a navíjení hedvábí

Tchaj-ťi základní pricipy a navíjení hedvábí

 

Při cvičení tchaj-ťi zavěsíme hlavu, povolíme napětí v hrudníku, uvolníme ramena, vyrovnáme páteř, uvolníme pas a podbřišek, uvolníme bedra, opřeme se o chodidla a volně dýcháme skrz celý trup za pomoci bránice. Mysl přestává držet myšlenky a uvolňuje se. Oči se jsou usazeny v horizontu, polovina pozornosti zůstává v těle, polovina v prostředí kolem nás. Brada je mírně vtažena, svaly obličeje jsou uvolněny. Snášíme váhu do země, vrcholek hlavy je zavěšen k nebi, nasloucháme zády a pevně jsme rozprostřeni v prostoru. Jsme, to stačí.

Nohy měkce kráčí, celé tělo se plynule přesunuje, těžiště je stabilní a ruce volně plují, tak jak jim otevírané klouby povolí. Ramena pouze klouzají dle kyčlí, lokty uvolněny, ruce skrz zápěstí a dlaně otevřené do prstů. Kyčle se uvolňují, kolena se zarovnávají do přirozené pozice nad kotníky. Kyčle nesou váhu, uvolňujeme napětí z hrudníku a kolen. Váha se přesouvá bez tlaku vodorovně z kyčle do kyčle. Neustále kontrolujeme strukturu celého postoje. Páteř se vyrovnává, obratle se povolují, klouby jsou otevřené a průchozí, kolena jsou povolena vpřed a cítíme v nich plnost, noha je přirozeně srovnána ve vztahu směru kyčle – koleno – prsty u nohou. Povolujeme hrudník, ramena, kyčle. Relaxujte, uvolňujte, nikoli však do ochabnutí.

Pohyb je kontinuální, plynulý a soustředěný. Nakračujeme přes vnitřní stranu paty, pokládáme následně celý zbytek chodidla až po prsty a uvolňujeme celou končetinu, přesouváme do připravených kloubů váhu. Pohyb je vždy kruhový. Nácvik je dostatečně obsažen v navíjení hedvábí. Není překvapením, že mistr Chen Xiaowang při svých seminářích klade důraz právě na pečlivé a uvědomělé procvičování základních stojů, postojů a technik navíjení hedvábí, kde člověk ochutnává práci s uvolněním a rotací kloubů společně s citlivým uvědomováním si těžiště a přesunu váhy.

Dýchejte nenuceně, táhle a volně dolů. Odpočívejte, relaxujte.