Tchaj-ťi – terapie při nádorových onemocněních a rakovině

Tchaj-ťi – terapie při nádorových onemocněních a rakovině

Pro (Taijiquan) Tchaj-ťi čchuan styl (Chen) Čchen je typická jeho všestrannost, neboť představuje jak efektivní zdravotní cvičení, tak i vysoce rozvinuté bojové umění. Tchaj-ťi má mnoho sestav rukou i sestav se zbraněmi. Tchaj-ťi učí člověka správné dýchání citlivě propojit s každým pohybem těla. Dýchání má pro tchaj-ťi čchüan zásadní význam. Cvičením tchaj-ťi se tělo postupně mění, svaly a klouby získávají díky měkké rotaci kloubů a kruhovým pohybům, ze kterých se tchaj-ťi skládá, větší pohyblivost pružnost a sílu. Základ je se oprostit od spěchu a neklidu, při studiu tchaj-ťi-čchüan nelze spěchat. Dále je třeba naučit se správným postojům.

Cvičení tchaj-ťi patří k nejlepším prostředkům k upevňování zdraví. Praktické zkušenosti i vědecké výzkumy ukazují, že časté cvičení tchaj-ťi čchen má příznivý vliv na nervy, krevní oběh, činnost srdce, reguluje dychání, zlepšuje metabolismus, procvičuje svalstvo a uvolňuje klouby. Tchaj-ťi-čchüan může být i přínosnou terapií pro pacienty s nádorovými onemocněními a rakovinou, kteří si toto cvičení oblíbili už jen pro jeho sílu zbavit se bolesti, úzkosti a stresu. Cvičení Tchaj-ťi zpomaluje vnější pohyby a síly a zlepšuje kvalitní činnost metabolizmu. Během cvičení se harmonizují přirozené procesy uvnitř těla. Životní energie čchi může plynule cirkulovat po přirozených drahách – meridiánech do celého těla.

Tchaj-ťi významně posiluje imunitu a vyvažuje látkovou přeměnu. Tchaj-ťi rovněž zvyšuje okysličení, prohřátí a prokrvení v jádru a orgánech těla. Mezi duševní a fyzické výhody praxe tchaj-ťi patří lepší koncentrace, uvolněné bystré myšlení, odolnost proti stresu, sebedůvěra, flexibilita, zdraví, pružnost, rovnováha, čilost, mladitsví elán. Během cvičení tchaj-ťi se člověk přirozeně zbavuje toxinů a čistí se bioenergie v těle. Doporučuje se co nejpomalejší provádění pohybů. Díky tomu budete dýchat pomaleji a hlouběji, budete soustředěnější.   Při cvičení Tchaj-ťi se uklidní srdce, soustředí mysl, odpočinou si nervy a koordinují se všechny tělesné orgány.