Tchaj-ťi se rodí teď a tady…

Tchaj-ťi se rodí teď a tady…

 

Aktivní uvolnění svalů v tchaj-ťi čchűan je složitý proces. V praxi zavěšujeme páteř a kořeníme postoje, aby všechny svaly kolem konstrukce z kostí byly schopné se napínat, pružně otáčet a smršťovat bez stresu a tlaku. Celým tělem v tchaj-ťi pohybujeme sofistikovaně vlnou, která rovnoměrně přenáší váhu celé soustavy včetně samotného těžiště. Těžiště se snažíme neustále dorovnávat a vyvažovat, aby nedošlo k vychýlení na jakémkoli místě svislé osy.

V tchaj-ťi je neustále vyžadována vědomá přítomnost v pohybu. Pokud se přesouváme dopředu, nezapomínáme na zadní část těla, z které přemisťujeme váhu, souvisle ji vyprazdňujeme a odlehčujeme, přední část se tak plní a přijímá, to vše za otevřených kloubů. Uvědomování si správných pozic těla se pomalu zažívá a po letech praxe už se tělo dorovnává samo. Mysl se tak oprošťuje od hlídání základní formy a může pokračovat hloub a jemněji.

Každý student tchaj-ťi musí projít stejnou cestou. Velké a neobratné vlající pohyby, pomalu zjemňujeme, zmenšujeme a zkvalitňujeme. Forma získává obsah. Obsah později začne určovat formu. Posléze forma i obsah se stanou jedním. Aktivní uvolnění, relaxace během pohybu, bez tlaku nebo ochabnutí, to je základ cvičení tchaj-ťi čchűan Čchen.