Tchaj-ťi při nápravě špatného držení těla, snížené stabilitě, slabé koordinaci.

Tchaj-ťi při nápravě špatného držení těla, snížené stabilitě, slabé koordinaci.

 

Proč cvičit tchaj-ťi pro zdraví. Jak vlastně postupovat při nápravě špatného držení těla, snížené stabilitě, slabé koordinaci. Lidské tělo je organizmus složený z mnoha částí, které na první pohled „naoko“ pracují nezávisle a samostatně. Avšak jenom proto, že nejsme schopni si uvědomovat souvislosti, neznamená, že v našem těle nejsou.

Hluboká propojenost a celistvost se dá uhádnout už jen z fyzického ohraničení člověka. Toto propojení je však daleko širší a hlubší. Člověk reaguje na počasí, děje přírody a zvířat a zrovna tak citlivě reaguje v součinnosti s pohybem vesmírných sil. Bohužel mnoho lidí jednostranně upíná a uzavírá svou mysl, proto nejsme schopni cítit jemné instinktivní podněty a změny. To že nevidíme logiku dané věci, neznamená, že tam logika není.

Pravý problém přichází s časem, vlastně s jeho průběhem. „Dějem“. Nic není věčné, nic netlí v nečinnosti. Dokonce ani kámen ne. Všechny věci kolem nás plynnou a žijí. Jedná se o sled rychlých i pomalých, mělkých i hlubokých dějů. Vývoj je všudypřítomný. Tchaj-ťi je všestranným nástrojem, jak své tělo uvádět v rovnováhu a přirozenost. Tchaj-ťi nechává mysl i tělo plynout a žít v souladu s jejich stavem a procesy. Zároveň odpoutává neustálé tlaky mysli a bloky těla.

Tchaj-ťi nabízí zcela jinou práci s myslí a tělem, než jakou každý den zažíváme a máme naučenou. Člověk při cvičení tchaj-ťi získává klid a nadhled. V dnešním překotném vykloubeném světě se tato idea může jevit jako naivní a jednoduchá, ale její celkový dopad a prospěch na lidské tělo je nedozírný. Zkuste se zastavit a nechat opět přirozeně běžet své tělo. Usídlujeme se v očích, hrudníku a rukách před obrazovkami, ale bohužel žijeme s tělem, které obsahuje daleko více částí. Neoddělujme se sami od sebe.