Tchaj-ťi a HSS – Hluboký stabilizační systém

Tchaj-ťi a HSS – Hluboký stabilizační systém

Tchaj-ťi je účinným tréninkem hlubokého stabilizačního a posturálního systému. Při praxi tchaj-ťi a cvičení rovnováhy se prakticky při každém kroku procvičuje hluboké svalstvo břicha, zad a pánevního dna. Pozitivním a prospěšným efektem cvičení je správné nesení páteře jako vyrovnané osy na nosných kloubech těla. Tchaj-ži zbavuje tělo pnutí a přemíry napětí. Přirozeně rovná snášení váhy způsobené gravitací.

Tchaj-ťi je schopnost hluboce se uvolnit a relaxovat, která souvisí s vědomým spuštěním váhy a cirkulací životní energie čchi do spodní části břicha, především z oblasti šíje a ramen, což radostně ocení a uvítají zejména kancelářské profese a všichni, kteří nuceně sedí více hodin denně před počítačem nebo i ti, kteří mají fyzicky hodně těžkou práci.

Hluboký stabilizační systém (HSS) je systém svalů, který je zodpovědný za vnitřní stabilitu páteře. Nejčastěji se v souvislosti s HSS hovoří o svalech pánevního dna, o svalech lopatek, o šíjových svalech, o svalech páteře a vzpřimovačích trupu, o svalech mezižeberních, břišních a v poslední době také o bránici.

Posílení hlubokého stabilizačního systému je nutné k vyrovnání svalových dysbalancí vznikajících dlouhodobým jednostranným zatěžováním těla při pracovních polohách (sezení u počítače), běžných činnostech (nošení tašky stále na stejném rameni) i sportovních výkonech (např. tenis, golf). Stejně tak nadměrné posilování povrchových svalů na úkor hlubokého (např. klasické posilovací stroje) může po určitém čase vést k problémům s páteří či klouby.