Tchaj-ťi – efektivně myslí s celým tělem pohybem nepohybem…

Tchaj-ťi – efektivně myslí s celým tělem pohybem nepohybem…

 

Při cvičení tchaj-ťi uvolňujeme nežádoucí napětí v těle, které vychyluje a rozděluje nejasně váhu po těle a s ní i těžiště a stabilitu. Při tchaj-ťi se potkáváme s naším tělem, mnohdy poprvé za den. Pracujeme s celistvým přenosem váhy z nohy na nohu. Jedna strana je plná, druhá prázdná, otvíráme a zavíráme. Při cvičení Tchaj-ťi není žádoucí mít obě nohy stejně zatížené. Pokud se tak v některých formách děje, dochází ihned k rozdělení a přenosu.

Během cvičení vlastně pořád pracujeme s vyrovnáváním těžiště a přesunem a spuštěním váhy. Rozlišujeme jang a jin. Koordinujeme současně všechny části těla v plynulý pohyb ve formách. Pokud se pohybujeme není ničeho, co by se nehýbalo a neúčastnilo pohybu. Váha se neustále spouští od ramen přes kyčle do chodidel. Osa těla se vyrovnává a povoluje. Boky a ramena, kolena a lokty, chodidla a ruce v souvislosti.

Pas jako střed hýbe vším bez odporu a překážky. Pohyby vedeme pomalým stylem, dech se zklidňuje a energie čchi volně klesá. Myslí ovládáme skrze pas celé tělo a jeho pohyby. Rozvíjíme citlivost a měkkost pohybu. Tělo získává odolnost, pružnost a výdrž. Samotný pohyb se stává méně svalově náročným a více efektivním.