Tchaj-ťi – cvičení doma pro děti, dospělé, muže a ženy i seniory

Tchaj-ťi – cvičení doma pro děti, dospělé, muže a ženy i seniory

 

Tchaj-ťi čchűan nebo také často „Taijiquan, Tai chi, Tajči, stínový box, meditace v pohybu, aktivní pohybová léčba, čchi-kung v pohybu“ můžeme považovat za vydatného a všestranného pomocníka v péči o lidské zdraví. Praxe Tchaj-ťi nám pomáhá udržovat tělo fit, zmírňuje problémy stárnoucího těla, harmonizuje vztah mysli a fyzického těla a učí nás poznávat procesy uvnitř. Tchaj-ťi a jeho pomalý plynulý pohyb jemně pracuje se všemi částmi těla i s vnitřními procesy a orgány člověka.

Mnoho forem tohoto bojového, zdravotního a relaxačního systému zní exoticky: „Jednostranný bič, Bílá husa provětrává křídla, Zvysoka se natáhnout na koni, Kop větrného víru, Jadeitová žínka navléká člunek, Dvojí opsání lotosu, Zlatý kur stojí na jedné noze, Bílý op se chlubí plody, Drak se snáší k zemi jak pták.“ Ovšem tchaj-ťi se svou velmi praktickou a zemitou náturou zaměřuje na hluboké přirozené dýchání, na uvolnění svalů, na správný pohyb kloubů, na relaxaci páteře, na koordinaci celistvého pohybu, na cit pro těžiště a rovnováhu, na spájení a koncentraci a na cirkulaci životní energie čchi.

Tchaj-ťi čchűan a jeho účinky na lidské zdraví začínají pomalu zajímat i ortodoxní západní medicínu plnou tablet a přístrojů. Tchaj-ťi pracuje na principu: „Nejlepším lékařem je vždy tělo samo.“ Uveďme lidské tělo i mysl do průchodného, houževnatého, uvolněného stavu a posilme svou imunitu v základu. Cvičenci tchaj-ťi se snaží o správnou cirkulaci energie čchi v těle, o její koncentraci a posílení. Energie čchi by měla proudit skrz lidské tělo plynule a přirozeně. Pokud je čchi blokována vzniká nesoulad a neprůchodnost, později oslabení a nemoc.

Podle taoistické filozofie je třeba udržovat v těle vyvážený stav dvou sil jin a jang. Jin je pasivita, intuice, žena, zem, měsíc, smrt, nehybnost, forma, hmota, voda, podzim, zima, noc, chlad, vlhko, tma, těžké, kalné, měkké, klesání, dole, vpravo, nitro, zahušťování, dostředivost; sever, olovo, sudá čísla; v symbolice Knihy proměn čáry přerušované. Jang je aktivita, racionalita, muž, nebesa, slunce, život, pohyb, beztvárnost, energie, oheň, jaro, léto, den, teplo, sucho, světlo, lehké, čisté, tvrdé, vzestup, nahoře, vlevo, povrch, rozptylování, odstředivost; jih, rtuť, lichá čísla.

Tchaj-ťi se snaží harmonizovat tyto protiklady. Vnitřní energie čchi je zakořeněna v chodidlech, prochází nohama, je řízena pasem a nakonec putuje zády do paží a do konečků prstů. Když přemisťujete čchi z chodidel do pasu, tělo musí pracovat tak, jako by jeho všechny části byly jeden celek. To umožňuje pohybovat se volně dopředu a dozadu a kontrolovat přitom pozici a rovnováhu. Opomenutím základních principů ztratíte kontrolu nad celým tělem. Jediná oprava chyb je v opětovném zkoumání pozice. Dodržování těchto principů umožňuje plynutí cvičení Tchaj-ťi v jakémkoli směru: dopředu, dozadu, doprava, doleva.