Tchaj-ťi cesta ke zdraví

Tchaj-ťi cesta ke zdraví

 

Cvičení tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen napomáhá člověku ke správnému držení těla. Praxe tchaj-ťi odbourává špatné pohybové a staticky postojové návyky získané během dnešního velmi sedavého života. Principy tchaj-ťi pomáhají člověku uvolňovat zatuhlé a přetížené svaly a šlachy. Cvičením se můžeme zbavit bolesti zad, problémy s páteří a klouby. Špatné držení těla je většinou původcem bolesti, která vzniká v důsledku snahy těla kompenzovat ochablé nebo přetížené svaly.

Většina dnešní jednostranné činnosti vede k oslabování rovnováhy a přirozeného rozložení váhy v lidském těle.  Mnoho lidí nejen ve stáří, ale už i ve velmi mladém věku trpí problémy souvisejícími s deformací páteře a nosných kloubů. Civilizační choroby podporuje úbytek všestranného tělesného pohybu nebo jednostranné přetěžování. Dalším velkým nepřítelem je stres a přehlcení informacemi. Lidé často musejí podstupovat drahé léčby a rehabilitace. Cvičení tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen se tak stává velmi vyhledávanou součástí života lidí uvědomujících si hodnoty svého zdraví. Tchaj-ťi je charakteristické svým rozvážným pohybem a jemnou prací s klouby, kostrou a váhou člověka.

Pravidelné cvičení vyvažuje svalové skupiny, zpevňuje vazy, vyrovnává páteř. Pohyb tchaj-ťi je plynulý v souladu s činností těla i vnitřních orgánů. Tchaj-ťi rozpouští napětí z ramen i hrudníku, snižuje tlak, zlepšuje metabolismus a vyživování tkání a kloubů. Cvičení tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen je charakteristické hlubokým bráničním dýcháním. Vzduch většinou vdechujeme nosem a výdech vedeme ústy. Dech je jemný a plynulý. Cvičení tchaj-ťi tak pomáhá lidem trpícím astmatem.

Tchaj-ťi učí člověka uvědoměle zacházet s rovnováhou a koordinací vlastního pohybu, také zlepšuje orientaci v prostoru. Cvičení tchaj-ťi čchűan (taiji quan) stylu Čchen systematicky buduje sílu a celistvost celého těla, podporuje přirozený chod všech orgánů, čistí mysl a pozvedá duši. Začít cvičit tchaj-ťi můžete v jakémkoli věku.